Taşova bamyamız, Amasya bamyası olarak tescillendi
Google’de Amasya Bamyası olarak arama yapıldığında 1. sayfa 1. sırada “Taşova çiçek bamyası” 1. sırada çıkarken,
1. sayfa 2. sırada “Amasya’nın gözdesi çiçek bamyası” çıkıyor. Hatta Taşova yazmaksızın googleye sadece “Çiçek bamyası” yazıldığında google 1. sayfa, 1. sırada “Taşova Çiçek bamyası” çıkmasına rağmen ilçemizden katılım olmayan ve adının pek geçmediği toplantıda bamya “Amasya Bamyası” olarak tescillendi.
DÜNYA - 08-07-2018 08:49
Yüksek rakımlı köylerimiz haricinde bir çok köyde ekimi yapılan çiçek bamyası en fazla Çaydibi Köyü’nde ekilmekte olup, 2016 yılı verilerine göre; Taşova sınırları içerisinde 3150 dönüm bamya ekilmiş ve 192 ton bamya elde edilmiştir.
İlimiz Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın destekleri, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün yoğun çalışmaları sonucu Amasya Beji Mermerimiz ve Amasya Çiçek Bamyamız için Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri alındı.
4 Temmuz 2018 Çarşamba günü saat 09.30’da Büyük Amasya Otel’de gerçekleştirilen tanıtım sunumuna İlimiz Valisi D. Osman Varol, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Şeker, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hamdi Yanık, Amasya Mermer ve Madenciler Derneği Başkanı Selami Çoban ve basın mensupları katıldı.
Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel KULOĞLU yaptığı sunumda, Amasya Beji Mermeri için 18 Mart 2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaatı ile başlayan sürecin 11 Haziran 2018 tarihinde tamamlanmış olup, 358 Tescil Numarası ile Coğrafi İşaret alındığını belirtti.
Amasya Mermerinin patent sürecinin sunumundan sonra Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, yürütülen çalışmalar sonucunda ilimizin adıyla anılan ve en önemli yöresel ürünlerimizden olan “Amasya Çiçek Bamya”mızı korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak amacıyla “Amasya Çiçek Bamyası” Coğrafi İşaret Tescilinin gerçekleştiğini belirtti.
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 30 sayılı ve 01.06.2018 tarihli “Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni”nde 352 sayı numarası ile tescillenerek ilan edilmiştir. Tescil kapsamında Amasya Çiçek Bamyasının üretim yapıldığı coğrafi sınırları Amasya – Merkez, Taşova, Göynücek, Tokat – Erbaa, Çorum – Kargı, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri olarak belirlenmiştir. Coğrafi işaret alınması ile Amasya Çiçek Bamyası sadece yukarıda coğrafi sınırları belirlenen alanlarda yetiştirilebilecek ve böylelikle kalite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış olacaktır. Ayrıca kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanacaktır.
Valimiz Dr. Osman Varol sunumların ardından yaptığı konuşmada, “İlimize özgü Amasya Beji Mermerimiz ve Amasya Çiçek Bamyamız için alınan coğrafi tescil belgeleri ile ilimizin marka değeri artacak, ürünlerimizin taklitleri engellenerek üreticilerimiz korunacak ve pazarlama gücümüz de böylece artmış olacak. Mermerimiz ve çiçek bamyamız ilimizin ihracat gelirlerinde önemli bir yere sahip olacak ve kalkınmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi Tescil Belgelerimiz ilimize ve ülkemize hayırlı olsun. Bu süreçte emeği geçen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne, Amasya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Toplantı basın mensuplarının sorularının yanıtlanmasının ardından sona ererken, ilçemiz bamya yetiştiricileri buruk bir gurur yaşadılar.
Günün Diğer Haberleri