'TAŞOVA KONUŞUĞU' Kitabı Yakında Yayınlanıyor

Eğitimci Abdullah Seçkin’in “Taşova Konuşuğu” isimli kitabı önümüzdeki günlerde çıkıyor. Daha önce “Uluköy” isimli kitabı yayınlanan Abdullah Seçkin’in hazırlamış olduğu “Taşova Konuşuğu” isimli kitabı basılmak üzere yayınevine gönderildi.

TAŞOVA - 26-02-2020 16:50

Eğitimci Abdullah Seçkin’in “Taşova Konuşuğu” isimli kitabı önümüzdeki günlerde çıkıyor. Daha önce “Uluköy” isimli kitabı yayınlanan Abdullah Seçkin’in hazırlamış olduğu “Taşova Konuşuğu” isimli kitabı basılmak üzere yayınevine gönderildi.

Başta ilçe merkezimiz olmak üzere, ilçemizin 63 tane köyünde, her köyden 70 yaş ve üzeri en az iki kişi ile yüz yüze görüşülmek suretiyle, saha çalışması yapılarak hazırlanan kitapta; Türkiye Türkçesi ile sözlüklere veya yazı diline girmemiş yahut pek az kullanılmış, halk ağzında yaşayan unutulup gitmeye yüz tutmuş binlerce kelime, yöremizde sıklıkla kullanılan deyim ve deyişler, atasözleri, derlenerek okuyucuların ve araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.

Kitabın yazarı Abdullah Seçkin; İlçemizin çeşitli yerleşim yerlerine değişik tarihlerde, Balkanlardan, Karadeniz’den, Gürcistan’dan gelen göç dalgalarının ilçemiz konuşma dilini nasıl etkilediğini, yerli konuşma dili arasında birtakım konuşma dili farklılıklarının meydana gelmesine nasıl sebep olduğunu, ayrıca mübadil ağızlarının yerel ağızları nasıl etkilediğini veya yerel ağızlardan nasıl etkilendikleri hususunu da çok titiz bir şekilde araştırmış.

Araştırma kapsamında mübadil köylerinden Güvendik, (Herizdağ) Hacıbey, Kızgüldüren, (Kızöldüren) Ardıçönü- Fadara mezrasına yerleştirilen Selanik mübadilleri ile de görüşülerek derlemeler yapılmış. Yine Bulgaristan ve Romanya’dan gelerek Kırkharman köyüne yerleşen vatandaşlarımızla da görüşülmüş ve çok sayıda deyim, deyiş, kelime ve atasözü bir araya getirilmiş.

Kitapta, Akçaabat’tan gelen ve ilçemiz Tekpınar, Hüsnüoğlu ve Gelemüç köylerinde ikamet eden köy sakinleri ile de görüşülerek bilgiler alınmış. Ayrıca Gürcistan, Batum, Maçhael bölgesinden; Altınlı (Teneke), Tatlıpınar (Darmaderesi), Ilıpınar (Çermük), köylerine yerleşen vatandaşlarımızın bilgilerine başvurularak derlemeler yapılmış.

Uzun zaman araştırma yapılarak ve emek verilerek hazırlanan “Taşova Konuşuğu” isimli kitabın yazarı Abdullah Seçkin’e başarılar diliyor ve kitaptan yöresel ağızla yazılmış olan şiirden bir bölüm yayınlıyoruz:

”Çakıl taşına ÇEĞEL, çapa aletine MEĞEL,
Münasip olana MEHEL derler bizde.
Küçük tosuna MOZİK, eşek sıpasına TOZİK,
Yumuşak olana da NEZÜK derler bizde.
Hamur çorbasına CİMCİK AŞI, saç ekmeğine BİŞİ,
Hanımlar kocalarına GİŞİ derler bizde.”

Advert
Günün Diğer Haberleri