TEMA VAKFI TOKAT TEMSİLCİSİNDEN AÇIKLAMA

Komşu ilçe Erbaa'nın Çerkezfındıcak Köyü altın maden arama sondaj çalışmalarında ÇED gerekli değildir raporunun önüne geçmek için dilekçe kampanyası başlatıldı. TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliğinin öncülük ettiği kampanyaya bir çok çevreci kuruluş ve odalardan da destek verdi.

SAĞLIK - 31-03-2021 18:21

Erbaa'nın Çerkezfındıcak Köyü altın maden arama sondaj çalışmalarında ÇED gerekli değildir raporunun önüne geçmek için  dilekçe kampanyası başlatıldı. TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliğinin öncülük ettiği kampanyaya bir çok çevreci kuruluş ve odalardan da destek verdi.

TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliğinde başlatılan dilekçe kampanyası hakkında İl Temsilcisi Oğuzhan AYDIN açıklamalarda bulundu:

TEMA Vakfı; su ve toprak varlıkları üzerindeki geri döndürülemez etkisi nedeniyle metalik maden (altın-gümüş v.b) projelerini yakından takip etmekte, ekosistem üzerinde olumsuz etkisi olacağını düşündüğü projelere karşı çalışmalarını bilimsel ve hukuksal olarak yürütmekte, gerektiğinde kampanyalar düzenleyip farkındalık yaratarak konuyu kamuoyunun gündemine getirmektedir.Bu kapsamda TEMA Vakfı; İlimizde Erbaa İlçesi Sakarat Dağları yöresinde yer alan Çerkezfındıcak Altın Madeni Projesi özelinde İlimizde her gün yenisi eklenen tüm metalik maden projelerini yakından takip etmektedir.

2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10. Maddesi; gerçekleştirmeyi plânladığı faaliyet sonucunda bir çevre sorununa yol açılabilecekse faaliyet sahibi tüm kurum, kuruluş ve işletmeleri, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) veya Proje Tanıtım Dosyası hazırlamakla zorunlu tutmuştur.

Bu iki zorunluktan birisi olan ÇED Raporu; gerçekleştirilmesi planlanan projenin (Erbaa Çerkezfındıcak için Altın Madeni Projesi gibi) çevreye olabilecek olumsuz yöndeki tüm etkilerinin ortaya konulduğu ve bu olumsuzlukların ya tamamen ortadan kaldırırılması yada çevreye en az zarar verecek düzeye indirilmesi için önlemlerin belirlendiği bir çalışma bütünüdür. Ayrıca ÇED Raporunda faaliyet için seçilen yer ile uygulanacak yöntem ve teknoloji de değerlendirilir. ÇED Raporu konu ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerin içerisinde yer aldığı komisyonda faaliyetin bölgedeki ekosisteme, tarıma, ormancılığa,hayvancılığa, kültür ve turizme verebileceği tüm zararlar açısından detaylı olarak incelenerek ÇED OLUMLU yada ÇED OLUMSUZ kararı verilir. Eğer ÇED Olumlu kararı çıkarsa faaliyet başlar, ÇED Olumsuz kararında ise faaliyet sonlanır.

Yine Çevre Kanunu 10. Madde’de belirtilen “Proje Tanıtım Dosyası” EK-2 listesi kapsamında yer alan Seçme Eleme Kriterine sahip projelerin yürüteceği faaliyeti aşamasında ÇED Raporu hazırlamasına gerek olup olmadığının belirlenmesi amacıyla hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu rapora Çevre İl Müdürlüğü tarafından ya ÇED RAPORU GEREKLİDİR kararı verilerek faaliyet tüm yönleri ve çevresel etkileri açısından ilgili komisyonun görüşüne sunulur, yada ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR denilerek faaliyetin bu haliyle başlamasına izin verilir.

Advert
Günün Diğer Haberleri