Yarım Asırdır Gömlek Dikerek Geçimini Sağlıyor

Taşova'da terzi Pehlivantürk, 50 yıldır gömlek dikerek geçimini sağlıyor Pehlivantürk: "Kırk yıllık müşterilerim var ve benim diktiğim gömlekten başka gömlek giymezler.

TAŞOVA - 23-01-2016 17:38

 

 Taşova da yaşayan 70 yaşındaki terzi Ali Pehlivantürk, 50 yıldır siparişle gömlek dikerek geçiniyor. Hazır giyim sektörünün büyümesiyle sayıları giderek azalan terzilerden Pehlivantürk, oğlu Serdar Pehlivantürk'le çalıştığı iş yerinde tüm zorluklara rağmen mesleğini devam ettiriyor.

 Gömlek ustası Pehlivantürk, mesleğine dayısının yanında çıraklıktan başladığını dile getirerek, il genelinde aynı işi yapan iki üç kişi kaldığını, kendisi de dahil kimsenin çırağının bulunmadığını söyledi. Sanatkarların dükkanlarını bir bir kapattığını, çalışanların ise tekstil ve konfeksiyon fabrikalarında iş bulduğunu aktaran Pehlivantürk, şöyle konuştu: "50 yıldır çalışıyorum. Allah razı olsun dayım bana bir meslek öğretti. Mesleğim sayesinde çocuklarımı büyüttüm bu yaşa getirdim.

 İşimi şu an oğlumla devam ettiriyorum. Hazır giyim yaygınlaştıktan sonra bizim işlerimiz de bozulmaya başladı. Zorluklarla mücadele ediyoruz. Artık sanatkarlar yetişmiyor, oğluna bırakabilirsen işi ne güzel ama bırakamazsan bir vakitten sonra dükkanını kapatmak zorunda kalıyorsun." -"5 liraya satılan gömleklerle rekabet etmemize imkan yok" Mağazalarda satılan 5 liralık gömleklerle rekabet edemediklerini dile getiren Pehlivantürk, şunları ifade etti: "Fabrikasyon mallar bize göre ucuz oluyor, piyasada 5 liraya gömlek bulabiliyorsun ancak naylondan üretiliyor sağlıksız oluyor, biz diktiğimiz gömlekleri 30-40 liradan satıyoruz ancak en kaliteli kumaşı kullanıyoruz ve emeğimizi katıyoruz o gömleğe. El işi ve yüksek kaliteli üretim yapmamız nedeniyle markalı satılan gömleklere göre daha ucuzuz.

 Bunu bilen bir çok müşteri gömleklerini bana diktiriyor. Müşteriler, genelde bana danışarak kumaşını alıyor, ölçüsünü alıp dikime başlıyorum. " "40 yıllık müşterilerim var" Eskiden gömlek diktirme kültürünün olduğunu ve kültürü hala devam ettiren müşterilerinin bulunduğunu anlatan Pehlivantürk, şöyle devam etti: "İnsanlar kendi vücut yapılarına uygun gömlekler istiyor biz de dikiyoruz, benim 40 yıllık müşterilerim var ve benim diktiğim gömlekten başka gömlek giymezler.

  Almanya'da yaşayan müşterilerim geldikleri zaman 3-4 tane yaptırır götürürler ve benim diktiğim gömlekten başka gömlek giymezler. Dikimini yaptığımız ürünler, özellikle sağlam ve uzun süre kullanılır olması nedeniyle tercih ediliyor. Özellikle düğün, bayram gibi özel günler için daha fazla tercih ediliyoruz. Eskiden günlük en az 8 gömlek dikiyorduk şimdi ise 1 veya 2. Siparişlerimizde yeni neslin bu kültürü bilmemesi, ucuz olan fabrika malları nedeniyle önemli miktarda azalma yaşandı. Tek isteğim bu mesleğin, bu kültürün devam etmesi, o yüzden oğlumu yetiştirdim, oğlum da usta oldu ikimiz devam ettiriyoruz bu mesleği.

  Pehlivantürk'ün oğlu Serdar Pehlivantürk (50), mesleğine babasının yanında 9 yaşında düğme dikerek başladığını ve o yaştan itibaren mesleğini devam ettirdiğini anlatarak, "Babam sayesinde bir meslek öğrendim ve ekmek paramı bu meslekten kazanıyorum. Biz de mesleğimizi tüm zorluklara rağmen devam ettiriyoruz, şu dönemde bizim gibi sanatkarların dükkanını açık tutması inanın bir mucize" ifadelerini kullandı.

 

 

Advert
Günün Diğer Haberleri