İl Müdürü Hayrullah Göktekin;
"2021 yılı için yapılan projeler sonrası sulu tarım, kuru tarım ve nadas alanlarında toplamda 55.000 da alanda ayçiçeği ekimi yaptırılmak sureti ile toplam ekim alanı 202.500 da alana yükseltilerek %37 verim artışı ile 64.800 ton üretim elde edilmiş olacaktır." demişti.
Nisanın ilk haftası ekilen bitki, temmuz ayında sapsarı çiçek açarak fotoğraf tutkunlarının doğal stüdyosuna dönüştü. Ağustos aylarının sonuna doğru olgunlaşan ve kararan ayçiçekleri için biçerdöverler tarlalara girdi.
Bu sezon verimin kötü olduğunu söyleyen çiftçiler, devlet tarafından ayçiçeklerinin tonluk fiyatının açıklanmasını bekliyor. Çiftçilik yapan M. Ç, "Ayçiçeklerini mart ayının sonu, nisan ayının ilk haftası ekiyoruz. 4 aylık bir süreci var. Elimizden geldiği kadar iyi bir ürün çıkartmaya çalışıyoruz. Devlete ait tane kooperatifimiz var Taşova da. Henüz fiyat açıklamadı. Biz ayçiçeklerini biçtiriyoruz. Emaneti tüccara bırakıp geliyoruz. Tüccarın vicdanına kalmış bir durum. Ama değerli olacak ama değerinden altında olacak. Daha devletten bir fiyat alamadık. Verim iyi ancak fiyat açıklanmadığından zor durumdayız. Ayçiçeğinden en çok yağ oluyor, artıklar küspe oluyor. Kozmetik sanayilerinde kullanılıyor" dedi. Mahalle sakinlerinden H.Ö. ise, "Ayçiçeği yetiştiriyoruz. Girdi çıktıların çok pahalı olmasından dolayı fazla para kazanamıyoruz. Zamanında fiyatın açıklanamaması çiftçi için hiç iyi bir durum değil. Ayçiçeği fiyatı hiçbir zaman zamanında açıklanmadı. Biçtiğimiz ürünü emanete bedava veriyoruz. Verim olarak sulu yerde 250-300, sulanmayan yerlerde 50 ile 150 kilogram arası değişiyor. Sarı iken ayçiçekleriyle selfie yapan bol. Kartpostallık fotoğraf için güzel görünüyor. Yoldan geçerken duran, çok fotoğraf çekinen var" diye konuştu. Taşova ilçemizde ayçiçeği hasadı devam ediyor.