Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır diyen Başhekim Üstün
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?
Taşova Toplum Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr.Yeliz Üstün Verem hastalığı ile ilgili vatandaşları bilgilendirmek amacı ile ilgili açıklamalarda bulundu
Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır diyen Başhekim Üstün
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NEDİR?
Verem; Mycobacterium tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse ölümle de sonlanabilen, bulaşıcı bir hastalıktır.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) NASIL BULAŞIR?
Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir.
Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Enfekte olanların %5'i 1-2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Enfekte olanların %5'inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar.
Hangi Durumlarda Verem Hastalığına Yakalanma Riski Artar?
Hangi Durumlarda Verem Hastalığına Yakalanma Riski Artar?
Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak
Kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları
Yoksulluk, kötü beslenme
HIV/AIDS hastalığı
Şeker hastalığı
Vücut direncini azaltan diğer hastalıklar
Sigara içmek
İlaç ve alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır
.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
2-3 haftadan uzun süren öksürük
Balgam çıkarma
Kanlı balgam
Ateş
Gece terlemesi
İştahsızlık, kilo kaybı
Yorgunluk, halsizlik
Nefes darlığı
Göğüs ve sırt ağrısı
Verem Hastalığında Erken Tanı Nasıl Konulabilir?
İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes Verem Savaşı Dispanseri veya diğer bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Verem hastalığının tanısı bakteriyolojik yöntemlerle konulur. Tanıda, fizik muayenenin yanında balgamın mikroskopla incelenmesi, balgam kültürü ve akciğer grafisi kullanılır.
Verem Hastalığı Tedavi Edilebilir mi?
Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının tamamına yakını başarı ile tedavi edilebilmektedir. Ülkemizde verem ilaçları Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilmektedir
Verem Hastalarının Yakınları Ne Yapmalıdır?
Hastanın yakınları, özellikle de aynı evde birlikte yaşayanlar Verem Savaşı Dispanserlerine başvurmalıdır. Hasta yakınlarının taramaları dispanserlerde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
Verem Hastasının Temaslılarının Taraması Nasıl Yapılır?
Yakınmaları olup olmadığı yönünde sorgulanır, akciğer filmleri çekilir ve tüberkülin deri testi (PPD) yapılır. Ön kola yapılan bu test 48-72 saat sonra değerlendirilerek oluşan endurasyon (sertlik) ölçülür.
TÜBERKÜLOZ (VEREM) HASTALIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ?
Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Çocukları verem hastalığından korumak için BCG (verem) aşısı yapılır. Ülkemizde doğumdan sonra 2 ayını dolduran bebeklere yapılmaktadır. Mikrop çıkaran hasta ile aynı evdekiler, özellikle çocuklar için koruyucu tedavi verilir. Koruyucu tedavide tek ilaç (İzoniyazid) kullanılır. Koruyucu tedavi süresi genellikle 6 aydır”dedi.
Taşova'da Dur İhtarına Uymayan Sürücü Erbaa'da Yakalandı
23:37 - TAŞOVA