İKİ YÜZ SENE ÖNCE YEMİŞEN BÜKÜ KÖYÜ (ENVER SEYHAN)

Enver Seyhan

01-03-2024 19:24

Efrad Eşraf Üruğ Budun

Etrafıma çevreme caddeme mehleme, olup bitene yitip gidene bakma, takılıp kalma, hayale dalma, ona buna selam salma merakım var. Bu merakla geçip giderim bu dünyadan. Çünkü inandığım Ulu Allah'ın bir ismi var:

"Âlim!"

Bu güzel adıyla aklıma geldikçe dua ederim:

"Ya Rabbi!

Âlim adınla benim ilmimi artır!"

İlim!

Bilim!

Bu iki kelime biraz maddi ve biraz manevi olarak birbirinden ayrıdır; biraz da birbirinin gücü ve kuvvetidir. "İlim" maneviyat tarafı ağır basan bir kelimedir, sanki canlı bir nesnedir. "Bilim" ise pozitiftir. Pozitif kelimesinin Türkçe karşılığı "kesin, müspet ve mutlak" olmalıdır.   "Bilim" aynı zamanda tecrübe arar. Deneyim ister. İspat olmadan olmaz. Oysa her iki kelime de özünde okumayı çalışmayı tecrübeyi bilgiyi öne alır ve önemser. Dua etmek kadar duanın gerçek hayata yansıması için çalışmak çabalamak da icap eder.

Adını hatırlayamadığım bir fikir erbabının hususi bir kelamıyla bu konuyu kapatayım:

"Kitap okumadan meydan okuyamazsınız!"

Bu cümleden olarak birkaç kelam etmek biraz da mecburiyet oldu:

Bilim ve ilim konulu parağrafta kendi fikirlerimi serdetmeme rağmen beyanımın kökünü bir bilim insanına, rahmetlik "Teoman Duralı" hocaya yasladım. Programlarını seyredenler ve kitaplarını okuyanlar, düşünce, felsefe, ilim ve bilim konusunda onun fikirlerinden istifade ederler zaten. Deha bir adam!

Birçok kere tekrar ettim yazılarımda. Düşünen, icat eden, bulan buluşturan insanlar, yani toplum için üretenler, teşbihte hata olmaz derler; bir elin parmakları kadarı hariç maddi kazanç sağlayamadan dünyadan göçerler; elleri boş göçerler. Fakat tevarüs eden bilim, bilgi, belge, maddi ve manevi miras yedi sülaleye yeter de artar bile! Mamülden, istihsalden, bilgiden ve buluştan tüm insanlık istifade eder;  vesselam!..

Milletimiz konuşmayı sever. Her şeye bir diyeceği bulunur. Ticari hayatta ve normal hayatta belki modern dünya toplumlarına taş çıkartır ama ... İş okumaya düşünmeye bilgiye bulmaya gayret göstermeye ve ahlaki duruşa geldi mi "orada dur!" Okuma dediğim de zor ve zoraki bir eylem değil. Kitapçıda bulunan en ucuz bir kitabı satın alarak günlük üç beş sayfa okumaktan bahsediyorum. Büyük şehirlerde erkenden kalkan, işe koşan, setirek altında kalan, nefes alamayan bazılarından soran olur: "Vakit mi var?" İnsan için vakit daima dar! Akıl başta iken bir iki bilemedin üç kitap okumak beyin hücrelerini canlandırır. Harekete geçer beden ve zihin. Hiç olmazsa son senelerde gönlümüze aklımıza elimize dilimize yapışan ahlaki çöküntü yerini erdemli bir geri dönüşe bırakır; kim bilir?

Nereden başladım nereye geldim. Bizim yaylada "Kanlı" diye bir yer var. Oranın zirvesinden hem de ters yönden, Meşeliyatak tarafından düşe kalka, koşa seğirde inerek Kanlı deresini geçtim; Çanakçı'ya vardım, kimin aşıladığını bilmediğim bir Küpeli armut ağacının dibine, koyu gölgesine oturdum. Bu esnada döndü dolaştı, mesele çatallaştı, birbirine girdi. Soğuk karayel yerini ılık seher yeline bıraktı. Kuzdan çıkıp kaçtım, yürüdüm, gele gele geldim ımık bir yerde durdum... Velhasılı kelam düşünmeye yazmaya fırsat çıktı.

Ha aklıma gelmişken:

Şeyh Nurettin Alpaslan Vakfiyesi'nde yanılmıyorsam eğer "Kanlukaya" lafzı geçiyor. Aradan Sekiz Yüz sene gelmiş geçmiş neredeyse. Galiba ki "Kanlı" dediğim yer bu mezkûr, kayrak taşlık soğuk zirvenin ta kendisidir. İnsanlar ne zaman Anadolu yaylalarına yazılarına vadilerine gelmişler de dillere destan olacak adlar vermişler buralara; buraların dağına bağına kayasına taşına toprağına. Bu işte bir karışıklık var. Daha doğrusu bilgi noksanlığı var. Karışık karmaşık nakıs meseleler ve hakikatler ancak okuyarak, araştırarak değerlendirerek ve ölçerek gün yüzüne çıkar. Okumadan olmaz!

Başka bir hususi sözün yeri geldi arzu etmesem de veya içimden öyle geçti:

"İyilik yapamıyorsan bari kötülük yapma!"

Ben demiyorum, demişler, bırakmışlar...

Osmanlıca belgelerden okuma yapmaya çalışıyorum. Matbanın olmadığı zeril -sefil zamanlarda yazılan defterleri okumak hem de eski yazının altyapısına ilişkin az çok eğitim almadan okumak kolay değil. Eğitimden kastettiğim bir okul; sıra kalem defter öğretmen yani eski lisanla mektep. Olsun. Buna da şükür! Tamamen bomboş tamtakır kuru bakır olmak da vardı...

Taşabad Sonusa ve Erek haricindeki memleketlere ait ulaşabildiğim Osmanlı kayıtlarını inceledim, okumaya çalıştım. İnsanlara, yaşam şartlarına, sıkıntılarına baktım; elimde değil acıdım. Çünkü defter üzerinde bir satıra dört veya beş kişi ancak yazabilmişler. Özenerek yazanlar, süsleyenler, bezeyenler olsa da katiplerin kalem ameliyesi usulü ve yazı tarzı okumak için ziyade zorluk çıkarıyor. Her sayfada bir iki tane de "fevt" işaretini görünce kendime hakim olamadım. Zaten o kısımları okumak benim harcım değil. Çoğunda noktalama yok. Ay adları bir harften ibaret. Sene var. Gözümün de sorunları var. Gözlük de yardımcı olamıyor bazan. Bazan değil her halükârda. Çünkü yazılar küçük, gözümün görme kapasitesi düşük!..

Çok fazla konuştum. Büyük insanlar demişler ki: "Ne yaparsan yap, kim olursan ol kendinden bahsetme." Oysa benim dört başı mamur bir özelliğim yok. Günün deyimiyle "üç kuruşluk mütekait bir goca adamım!"

Yazının takip eden satırlarında bazı köylerden kabile adlarını ve fertlerin kayıtlardaki hallerini yazacağım. Umarım İki Yüz sene evvelinden bugüne bir bağ kurabilirim.

*

YEMİŞAN BÜKÜ

Yemişenbükü yerine tahrirde yazdıkları gibi yazmak istedim. "Şın" harfini med ile beslemişler. Bir sebebi vardır herhalde. 1831 yılı itibariyle NFS.d.02267 numaralı defterden Yemişenbükü köyü sülale ve fertleri ile başlayayım madem.

Bazı da NFS.d.02275 sayılı deftere müracaat edebilirim. Hayırlısı bakalım.

A)

NFS.d.02267

Sene: 1831

01-

Torunoğlu

Kısa boylu kara bıyıklı Halil oğlu Mehmet.

Yaş: 25

Doğum tarihi: 1806

02-

Torunoğlu

Orta boylu kumral sakallı Memiş oğlu Ali

Yaş: 33

Tevellüd: 1798

03-

Torunoğlu

Uzunca boylu kara bıyıklı Memiş oğlu Lütfullah.

Yaş: 28 (m)

Kabilenin bütün erkek fertleri defterde geçmemiş olabilir. Çünkü bu sayımın amacı asker olabilecek kişileri belirlemektir. Kanaatime göre Torunoğlu boyu Yemişenbükü köyüne Zuday köyünden göçmüş olabilir. Allahu âlem!

B)

NFS.d.02267

Sene:1831

01-

Darıcaoğlu (Darıcığlu)

Kısa boylu kara sakallı Ali oğlu Abidin. Yaş:33

Doğum tarihi: 1798. Baba adı: Ali.

02-

Darıcaoğlu

Orta boylu sarı bıyıklı Ali oğlu Emin. Yaş: 28 (m)

Babaları Ali'nin tevellüdü aşağı yukarı 1775 olabilir.

03-

Darıcaoğlu

Orta boylu tüysüz -ergen- Mehmet oğlu Ali.

Yaş: 18 (m)

Doğum tarihi: 1813

Kardeşi kısaca boylu bıyıksız - sakalsız Mehmet oğlu Veli. Yaş: 14 (m)

Doğum tarihi: 1817

04-

Darıcaoğlu

Orta boylu Şabb-i emred Veli oğlu Salih. Yaş: 18

*

SEPETLİ KÖYÜ

Yıl: 1831

Defter: NFS.d.02267

A)

A01-

Abişoğlu

(Kırım eşrafından)

-Kısaca boylu kara sakallı İbrahim bin Ali Koca.

İbrahim'in yaşı: 40

Doğum tarihi: 1791

-Babası Ali Koca asgari 20 yaş büyük olsa 1770 yılında doğduğu tahmin edilebilir. "Goca" kelimesi burada ihtiyar anlamı taşıyor da olabilir.

-Büyük oğlu Orta boylu Şabb-i  emred Abdüllatif

bin İbrahim. Yaşı: 15

-Diğer oğlu Sabi Osman. Yaşı: 11

Tevellüdü: 1820

1838 kaydı:

-Diğer oğlu Abidin bin İbrahim. Yaşı: 5

Doğum tarihi: 1833

1838 itibariyle:

-Abdüllatif oğulları Sabi Ali ve Veli.

Bu durumda Abişogulları ailesi:

-Goca Ali

Oğlu:

-ibrahim.

Torunları:

-Abdüllatif

-Osman

-Abidin

Abidin 1900 yılında 67 yaşında oluyor. Bu adlar eski adet ve örfe göre sülalede tekrar ediyor.

Mesela:

Kocanamın anneden kardeşi "Osman" da bu tekrar isimlerden biridir. Babası Yusuf hocalardandır. Ana adı Kafiye'dir. Yeri gelmişken gönlümden onu da anmak geçti.

B)

B01-

Tecanoğlu

(İhtimaldir ki Tecenler)

-Kısa boylu Kara sakallı Mustafa bin Veli. Yaş:33 Tevellüdü: 1798

Baba adı: Veli

Babası Veli'nin tahmini tevellüdü: 1775

B02-

-Kara Veli oğlu Yetim sabi Ahmet bin Abdurrahman. Yaş: 12

B03-

Balcıoğlu

Kayıt: NFS.d.02267

-Balcıoğlu Orta boylu kumral sakallı Mehmet bin Osman. Yaşı:33

-Karındaşı Orta boylu kara sakallı Süleyman bin Osman. Yaş: 30

-Diğer kardeşi Orta boylu Az kumral bıyıklı Sadettin bin Osman. Yaş:25 (m)

Bu durumda Osman 1775 doğumlu oluyor.  Sepetli köyünde halen ikamet ediyorlarsa Altıncı Yedinci Sekizinci kuşak torunları bugün hayattadır.

C)

C01-

Sene:1831

Defter: NFS.d.02267

-Uzunca boylu Kara sakallı Abidin bin Kürt Hasan. Yaş: 25 (m)

C02-

-Kavaklı Uzunca boylu Sarı sakallı İsmail oğlu Mustafa. Yaşı: 26

-Kardeşi kısaca boylu tüysüz -ergen- İsmail oğlu Emrullah. Yaşı: 19 (m)

Mim harfi (m) 30 yaşından küçük şahısların askerlik adaylığına işarettir.

On Dokuzuncu Yüzyıl 1922 yılına kadar savaşlar asrıdır. Kırım Savaşı, 93 Harbi, Balkan Savaşı ve Cihan Harbi. Ardından Kurtuluş Savaşı.

Bu devirde yaşayan insanların yaşama hakkı ve şansı savaşların kaderine bağlıdır. Osmanlı'nın bu denli savaş hevesini de anlayabilmek güçtür. Hele de 1700 yılından sonra kazanılan savaş neredeyse yok gibidir. Ekonomi tarıma dayalı olduğundan dolayı vergilerin nispeten artış göstermesi ve çeşitlenmesi nedeniyle köylerin düştüğü fakr ü zaruret tarife sığmıyor.

Salgın hastalıklar da dikkate alınacak olursa tahrirde adı geçen şahısların yaşam mücadelesi zorlaşıyor ve ömür süreleri azalıyor. Belki de isimlerin tekrar edilmesinin bir nedeni de budur.

*

KARLIK KÖYÜ

Sene:1831

Defter: NFS.d.02267

Defter: NFS.d.02275

D)

D01-

Hatipoğlu

-Hatip Osman Efendi bin Hasan. Yaş: 50

Osman Efendi ile babası Hasan arasında 25 sene olsa, Hasan 1755 doğumlu oluyor.

D02-

-Çolak Osman bin Ömer. Yaşı: 40

Büyük oğlu Mehmet. Yaşı: 25 (m)

Diğer oğlu Mustafa. Yaşı: 22 (m)

Çolak Osman'ın babası Ömer'in tevellüdü aşağı yukarı 1760 yılıdır.

*

TEKYE -TEKKE KÖYÜ

Pelitli Tekye

Sene: 1831

Defter: NFS.d.02275

E)

E01-

Karacaoğlu

-Mehmet oğlu Ahmet. Sin: 45

Sabi oğlu Ahmet. Yaşı: 1

E02-

Halilbeyoğlu

Defter: NFS.d.02275

Defter: NFS.d.02267

-Abdullah oğlu Hüseyin Ağa. Yaş: 60

-Kardeşi Abdullah oğlu Ebubekir. Yaşı: 58

-Orta boylu kara bıyıklı Mustafa bin Ebubekir Ağa. Yaş: 23 (m)

(Mustafa'nın sabi oğlu Abdulkadir. Yaş: 1)

-Kardeşi Orta boylu tüysüz -ergen- Abdullah bin Ebubekir Ağa. Yaş: 16 (m)

-Ebubekir Ağa'nın Sabi oğulları:

(Mehmet: Sin: 8. Ahmet: Sin: 5. Ali : Sin: 3. İbrahim: Sin: 1)

E03-

Molla Osmanoğlu

-Karye hatibi Molla Osman bin İbrahim. Yaşı: 43

(Sabi oğlu İbrahim. Sin: 2)

-Molla Osman oğlu kardeşi Orta boylu kara sakallı Abdüsselam bin İbrahim. Yaşı: 33

-Diğer kardeşi Orta boylu sarı bıyıklı Abdurrahman bin İbrahim. Yaşı: 23 (m)

(Abdurrahman'ın sabi oğulları: Kasım : 2 ve Ali: 3 aylık.)

E04-

Bazı Sülale Adları

Pelitli Tekye - Tekke

-Berberoğlu Ömer oğlu Ali. Yaşı: 55

-Tosunoğlu Hüseyin oğlu Mehmet. Yaşı: 71

-Tosunoğlu Mehmet oğlu Ali. Yaşı: 52

-Tosunoğlu Ali oğlu Musa. Yaşı: 60

-Deveci Molla Hasan oğlu Mehmet. Sin: 33

-Salmanlı Aşiretinden Hüseyin oğlu Habip.

 Yaş: 53

-Salmanlı Aşiretinden Hüseyin oğlu Seyyid.

 Yaş: 23 (m)

-Kara Mustafa oğlu Feyzullah bin Mustafa.

 Yaş: 61

-Amasyalı Berber Ahmet bin Mehmet. Yaş: 55

-Bekiroğlu İbrahim bin Mustafa. Yaş: 64

-Öksüzoğlu Ömer oğlu Mehmet. Yaş: 45

ES

01 Mart 24

Advert
DİĞER YAZILARI TARİHİN DİLİNDEN 01-01-1970 02:00 HEBİÇLER (Hebişler) 01-01-1970 02:00 AKLIM YORULUYOR.. 01-01-1970 02:00 ALPASLAN KÖYÜ 01-01-1970 02:00 BOLADAN KÖYÜ SÜLALE İSİMLERİ 01-01-1970 02:00 (Rum eşkiyalar ve vahim olaylar) 01-01-1970 02:00 SENE 1983 01-01-1970 02:00 KULACANOĞULLARI 01-01-1970 02:00 ”HEY KALABALIKLAR DURUN BİRAZ DURUN” 01-01-1970 02:00 TARİHE DERKENAR 01-01-1970 02:00 YADIMA DÜŞER BAZI BAZI.. 01-01-1970 02:00 EYALET-İ RÛM (15 ve 16’ncı Asır) Sonusa, Erek, Karakuş ve Karayaka bölgeleri 01-01-1970 02:00 EYALET-İ RÛM (15 ve 16’ncı Asır) Sonusa, Erek, Karakuş ve Karayaka bölgeleri 01-01-1970 02:00 GELDİ TEKRAR ANLATTI… (Eski Yazılar) 01-01-1970 02:00 GUŞEYH Kuşuf 01-01-1970 02:00 2000 YILINDA DÜNYA NASIL OLACAK?.. 01-01-1970 02:00 HAYAT TABİAT VE BİR USTA 01-01-1970 02:00 ESKİ YAZILAR 01-01-1970 02:00 KIZDIRDILAR DEMEK Kİ… 01-01-1970 02:00 NE DEMEM GEREKİR 01-01-1970 02:00 GEYDOĞAN KÖYÜ Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 DERELİ KÖYÜ (Kasımoğlu Sülalesi) 01-01-1970 02:00 KAÇ YIL GEÇTİ ARADAN! 01-01-1970 02:00 ILICA KIRKHARMAN SERNİÇ Gel suyunu Kavaloluğu'ndan iç! 01-01-1970 02:00 KALEKALE KÖYÜ 01-01-1970 02:00 TARİHİ SUNA ŞEHRİ 01-01-1970 02:00 DECCAL (B) 01-01-1970 02:00 KIŞLAK-I ANDIRAN 01-01-1970 02:00 Unsur Aha Bu Börk… 01-01-1970 02:00 “ELA GÖZLÜM BEN BU ELDEN GİDERSEM” 01-01-1970 02:00 Şimdilik bu kadar yeter.. 01-01-1970 02:00 TANIMADIĞIM İNSANLAR 01-01-1970 02:00 ASIRLIK HATIRALAR 01-01-1970 02:00 HATIRALAR Hayali cihan değer!.. 01-01-1970 02:00 SELE SEPET TOP KANDİL 01-01-1970 02:00 KUH-İ KARAKUŞ 01-01-1970 02:00 TAZE EKMEK Bayat Ekmek 01-01-1970 02:00 Sana Kızıyorum Öğretmenim! 01-01-1970 02:00 Enver Seyhan – Kadıköy 01-01-1970 02:00 Gücük ayı 1439 ( Enver Seyhan ) 01-01-1970 02:00 KIŞLAK KORAMU Karye-i Koramu 01-01-1970 02:00 HATIRALAR GELİP DİKİLİYOR BAŞIMA (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 SONUSA (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 PLAN PROĞRAM ARKA PLÂN (Dünya görüldüğü gibi değil asla!) 01-01-1970 02:00 Köy Minibüsü 01-01-1970 02:00 Bu Vatan Kimin? (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 HASBİHAL (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 KONUŞALIM MI ( ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 ANTİK ERBAA’DA BAKIR İSTİHSALİ (Sonusa Yöresinde İlk Tunç Devri) 01-01-1970 02:00 Yedi bin yıl önce Sonusa – Erbaa yöresinde insan yaşamı vardı…( ENVER SEYHAN ) 01-01-1970 02:00 OLUKLU MUKAVVA ADI MACERA, NAMI DOLAR 01-01-1970 02:00 MANİ Manici (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 NASIL ANLATILIR (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 RADYO (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 SOKU TAŞI (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 HER CANIN HİKAYESİ BAŞKA.. Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 ŞAKA GİBİ HEMİ… (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 PARA : VAY SOYKA! (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 RECEP AĞA İLE SOHBET (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 DERDİ Kİ: Cahil Cesur Olur! (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 TAŞOVA KÖYLERİNDE YER ADLARI 01-01-1970 02:00 PONTUS MESELESİNE DAİR (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 ÖMÜR KISA (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 “Eşşek ağmasa taş gurbete gitmez.” (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 TAŞOVA, NAHİYE ve KASABALAR ile KÖYLERİN TARİHÇESİ (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 TELAŞ TALAŞ (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 GARİP BİR YAZI (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 DAR AYAKKABI (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 SEPETLİ KÖYÜ 1574 (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 DÜNYA DÖNÜYOR Olan insanlığa oluyor (Enver Seyhan) 01-01-1970 02:00 DESTEK ÇAYI VADİSİ (ENVER SEYHAN) 01-01-1970 02:00 BİR ZAMAN SİZİN KÖY 01-01-1970 02:00 HAYAT BİR HİKAYEDİR 01-01-1970 02:00 GÜRSU KÖYÜ ve KIYMETLİ HATIRALAR 01-01-1970 02:00 TAŞABAD 1840 01-01-1970 02:00 AMASYA DEDİM DE ATABEY SÜLALESİ 01-01-1970 02:00 SEPETLÜ ÇİFTLİĞİ - HADDADİ ÇİFTLİĞİ - SÜLEYMAN AĞA 01-01-1970 02:00 ANILARLA ADIM ADIM Oba Köyü 01-01-1970 02:00 GEÇMİŞE DAİR YENİDEN 01-01-1970 02:00 YERKOZLU KÖYÜ 01-01-1970 02:00 YEŞİLYURT (Sepetlioba) KÖYÜNDE ÖĞRETMENLİK YAPAN ŞAHISLAR 01-01-1970 02:00 MEMLEKETTE KARA ÇORBA YİYEMEDİM Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 SAKIN APRUL'UN 5'İNDEN 01-01-1970 02:00 İnsanlar ve Bayramlar 01-01-1970 02:00 “Yol özgürlüktür!” 01-01-1970 02:00 HATIRA DEFTERİ 01-01-1970 02:00 TÜRKLERE DAİR Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 YAŞAM - GEÇİM 01-01-1970 02:00 20 Ekim 1935 Genel Nüfus Sayımı ve Amasya 01-01-1970 02:00 AMASYA GÜNLERİ'nden İlk Gün İzlenimlerim 01-01-1970 02:00 "Ustada Kalırsa Bu Öksüz Yapı" 01-01-1970 02:00 Sayım -Tahrir Defterlerine Göre Bölgemizde Nahiyeler ve Köyler 01-01-1970 02:00 Her Hikaye Biraz Yarımdır Umarım bu hikaye yarım kalmaz 01-01-1970 02:00 ZİĞDİ – KARAYAKA NAHİYESİ KÖYLER VE HANE SAYILARI Sene: 1838 ve 1840 01-01-1970 02:00 GEÇMİŞTEN, GELECEĞE ERBAA ve TAŞOVA.. Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 KARYE-İ SEYYİDLÜ 01-01-1970 02:00 TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları: 01-01-1970 02:00 GELENEKLER ve KÖYLER 01-01-1970 02:00 AKILDA KALANLAR VE YAŞAM HİKAYELERİNDEN KESİTLER 01-01-1970 02:00 YEŞİL DOMATES: KAVATA 01-01-1970 02:00 1838 Yılı TAŞÂBAD Nahiyesi Nüfus Defteri Kayıtları 01-01-1970 02:00 Mehmet Akif'in Annesi 01-01-1970 02:00 TAŞOVA TARİHİ Enver Seyhan 01-01-1970 02:00 TOKAT'TAN GİTMEK Mİ GEREK? 01-01-1970 02:00 Taş Medeniyettir! 01-01-1970 02:00 AMASYA’DA “BİR İNCİ”: 63 KÖYÜ İLE TAŞOVA 01-01-1970 02:00 Boraboy Gölü Normal Bir Göl Değildir... 01-01-1970 02:00 AMASYA’NIN “ALPASLAN” İLÇESİ 01-01-1970 02:00 BİLEYİ TAŞI 01-01-1970 02:00 TAŞOVA İLE İLGİLİ NOTLARIMDAN BAKİYE -HÜLASA- 01-01-1970 02:00 Kıtlık Kapıyı Çalmadan… 01-01-1970 02:00 BOŞLUĞA BAKAN PENCERELER... 01-01-1970 02:00 BALDIRAN YENİ BİR “TABİAT PARKI”MIZ OLABİLİR… 01-01-1970 02:00 SONİSA KAZASI TARİHİ-3 01-01-1970 02:00