Yunus Emre’nin
Çeşmelerde Bardağın
Doldurmadan kor isen
Bin yıl dahi beklesen
Kendi dolası değil
Sözlerine İngiliz düşünür Francis Bacon bu dizeleri biliryormuşçasına “Okumak doldurur ,yazmak olgunlaştırır,konuşmak hazırlar”diyerek Yunus’a öykünmüş gibi … Biz de öykünerek soralım;Eğitim bardağını kim dolduracak?…
Pisa (Uluslararası Öğrenci Performans Değerlendirme ) rapor sonuçlarını okuyoruz,Fen,Matematik ve okuma kategorilerinde 70 ülke arasında 49-52 inci basamaklara gerilemişiz.İçimizi bir karamsarlık kaplıyor.Sonra ilçemizin haber kanallarında Kaymakamımız başkanlığında ilçe Milli Eğitim Müdürümüzün öğretmenlerle yapmış olduğu Eğitim Toplantılarında eğitim sorunlarına çare arayan öğretmenlerimizin çabalarını görüyoruz ferahlıyoruz.
Ve de basına haber olan başarılı öğretmenlerin hikayeleri ile ümitleniyoruz.
21 Ocak 2018 günü Hürriyet gazetesinde okuduğum haber, Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Çayırbaşı Şehit Er Kemal İzci ilk ve Ortaokulunun genç müdürünün ve o müdürün etrafında aynı vizyona odaklanan genç öğretmenlerin başarılarını anlatıyor.
Bu okul bir avuç öğrencisi arasından TEOG birincisi çıkartmış.İzmir senfoni Orkestrası ile müzik,Finlandiya Üniversitesi Bilim Merkezi ile bilimel çalışma yapıyor.Pandomim sanatçıları , ressamlar ,şairler okulun koridorlarında dolaşıyor.
Okula girdiğinizde soluduğunuz hava ,öğrencilerin yüz ifadesi duvarlarda ki görseller okulun iklimini anlamaya yetiyor.Çocukların yüzü gülüyor.Hepsi gözünüzün içine bakarak selam veriyor.Hatırınızı soruyor.Zil çalınca herkes sınıfa girip bir kitap açıyor ve hafif müzik eşliğinde okuma saati başlıyor.Sınıflarda öğretmen yok ama çıt çıkmıyor.
Çayırbaşı’nda bu pozitif iklimin yaratıcısı vizyonu ile okulun kaderini değiştiren genç müdür Tamer Yıldırım’dır.
Beş yıldır bahane üretmeden ciddi bir mücadele verdiklerini,akademik başarının kendileri için önemli olduğunu son üç yıldır TEOG ortalamalarında ders bazında Türkiye ortalamalarının çok çok üstüne çıktıklarını 120 soruda 120 ,119,117,116 yapan öğrencilerinin olduğunu bir öğrencilerinin de Amerika’da eğitim hakkı kazndığını akademik başarının yanında asıl önemli olarak hayalleri ve umutları olan çocukları yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatıyor.
Eğitim adına sevindirici bir gazete haberi de şöyle; Amasya Eğitim Fakültesinden mezun Samsun’un Ayvacık ilçesinde Anaokul müdürü öğretmen Nurten Akkuş’un yaptığı projeler ve çalışmalarla yurt içinde pek çok ödül kazanırken ,uluslararası , bir başarıya da ortak oldu.Çarşamba’lı hemşerimiz dünyanın en iyi 50 öğretmeni listesine girdi.Bill Gates’in adını duyurduğu 10 finalisten biri oldu.Birinciliği alırsa Bir milyon dolarlık ödül alacak.
Yine Tamer öğretmen gibi vizyon sahibi Ahmet Naç adında idealist bir öğretmenin basına düşen haberini beğenip aylar önce kara kaplı defterime not olarak almışım;
“Öğrencileri birinci sınıfta basketbol ve tenis ile tanıştırıyor.Sınıfı dört duvarın dışına taşıyarak öğrenmeyi keyifli bir hale getiriyor.Müzik ile ders işliyor.Okul bahçesinde resim atölyeleri gerçekleştiriyor.Öğrencilerine öğretmek değil ,öğrenmeyi sevdirmek bakış açısıyla eğitim veriyor Ahmet Naç öğretmenimiz…
Ve bu güzel örneklere 17 okul ,öğretmenevi,halk eğitim ,kültürevi yaptırarak milli eğitime bağışlayan ,kütüphaneler ,laboratuvarlar kuran ,öğretmen çocuklarına burs veren ,yazdığı kitaplardan kazandıklarını milli eğitime bağışlayan çağdaş eğitim çabası içinde 86 yaşında vefat eden Hüseyin Hüsnü Tekışık’ı anmazsak haksızlık etmiş oluruz.
Taşova’mızın ilk yüksek tahsil yapanlarından , ilkokulu fakir bir aile çocuğu olarak güç koşullarda okumuş,okumanın zorluklarını bildiği için de yeni neslin çocuklarına daha iyi eğitim vermek gayesi ile Taşova’mıza bir ilköğretim okulu kazandıran ve kurmuş olduğu TEKVA adında ki vakıfla 20 yılı aşkın bir zaman içinde fakir öğrencilere burs veren değerli agabeyimiz Özkan Ağış beye ve de doğduğu ve çocukluğunu geçirdiği Taşova ilçemize anne ve babasının adına iki okul yaptıran her yıl yüzlerce öğrenciye burs veren hayırsever iş adamı değerli kardeşimiz Fuat Bursalı’ya ve bu hayırlı işlere vesile olan Gönül Hayati Özkan’a eğitim ve öğretime olan katkılarından dolayı ilçemiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.Ülkemizin gani gönüllü böyle insanlara ihtiyacı var.Kendileri ile gurur duyuyoruz.
Evet Türkiye’mizde genç nüfusun iyi eğitilmesi,ezberci değil düşünen ,üreten yeniliğe ve dünyaya açık bir gençlik yetiştirilmesi,bilgi toplumu oluşturulması,yeni teknolojileri tüketen değil üreten, dünya çapında bilim insanları yetiştiren vizyon sahibi eğitimcilere ve onları destekleyecek yüce gönüllü yardım sever güzel insanlara ihitiyacımız var.
Eğitimin amacı ülkesini seven ,ülke için çalışırken hizmet aşkı duyan insan yetiştirmek olmalıdır. En büyük servetimiz insandır. Her değişen maarif bakanına göre değiştirilen eğitim politikaları ve eğitimin temel felsefesi ile kavgalı politik uygulamalar uluslararası performans değerlendirme raporundaki yerimizi belirliyor.
Eğitimin beşikten mezara kadar uzanan bir süreç olduğunu biliyoruz. Ancak bizim eğitim sistemimiz test ve tost çocuğu kuşağı yetiştiriyor.
Hayatının üç saatlik bir sınavla şekilleneceğini bilerek sınav mantığı veya tekniği ile verilen bir eğitim ve öğretimle yetiştirilen gençliğe ne veriyoruz ki ne isteyelim. Eğitim ülkemizde büyük bir endüstri oldu. İlim Çin’de de olsa git öğren buyruğuna uyan körpe çocuklar taşımalı sistemle sabahın köründe çıkıp uzak mesafelere gidiyorlar.
Bu ülkede “Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine güveniyorum.Ülkeyi ayakta tutacak olanlar okumamış,hatta ilkokulu bile okumamış,üniversite okumamış cahil halktır” diyerek cehalete övgü yapan üniversite rektörleri olsa da Çayırbaşı’nda genç müdür Tamer hocalar Ayvacık anaokulu müdürü Nurten Akuş’lar, Ahmet Naç öğretmenler ,Hüseyin Hüsnü Tekışık’lar ,Özkan Ağış’lar,Fuat Bursalı’ların yapmış oldukları maarif çeşmeleri ile eğitim bardaklarından genç insanlarımıza muasır medeniyet şerbetini içirdikleri sürece ülkemizin geleceğinden ümitvar olmaya devam edeceğiz