Dr. Murat Çağlayan;

 'Sigaranın zararlarını biliyoruz insanlara yaşttığı maddi ve manevi zararları biliyoruz.Sigara kanser oranlarının artmasına sebep olan bir bağımlılık bizler de vavtandaşlarımızı bu konuda her fırsatta uyarıyoruz.Bugün 'Dünya Sigarayı Bırakma' Günü' vatandaşlarımızı sigaranın zararları konusunda  bilgilendirmek için afişler astık ama her şey kişinin istemesiyle oluyor sigarayı bırakmak istemek önemli, bu konuda vatandaşlarımızın ALO 171 Sağlık Bakanlığı  Sigara Bırakma hattından yardım almaya davet ediyoruz' dedi.

 

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

 Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında, 1987 yılından beri Dünya Sağlık Örgütü tarafından 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul ediliyor.
 Bilindiği gibi sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka önlenmesi gereken bir sorundur. Sigaranın içinde 50’den fazla kanser yapıcı, 4.000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçeklerdir. Sigara dumanı, bütün dünyada kanserin en önemli önlenebilir ve korunabilir sebebi olup, kansere bağlı ölümlerin % 30’undan sorumludur. Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır. Yapılan çok sayıdaki çalışma sigaranın ağız boşluğu, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, mide, pankreas, rahim ağzı ve kan kanserlerinin gelişmesine katkıda bulunduğunu da göstermiştir. Sigara dumanının zararları kanserle sınırlı değildir. Sigara kullanan gebelerde düşük, düşük doğum ağırlıklı bebek ve bu bebeklerde zekâ geriliği oranı daha yüksektir. Kalp hastalığına neden olan durumların başında sigara gelmektedir. Sigara, kullanan kişinin ve çevresinde yaşayanların yaşama konforunu olumsuz etkilemenin yanında cinsel iktidarsızlığa neden olmaktadır.

 Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlamışsanız da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaları halinde sigarayı bırakmak ile ilgili her türlü bilgiye ulaşabilmektedirler.

 

Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma gününde sizleri sevdikleriniz ile birlikte daha sağlıklı günler için sigarayı bırakmaya davet ediyoruz.