CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, fahiş doğalgaz ve elektrik faturalarının vatandaşın bütçesine etkisinin belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması istemiyle TBMM Başkanlığına önerge sundu. 

KAMU AÇIKLARININ FATURASI VATANDAŞIN SIRTINA

Bulut, iktidarın kamu-özel ortaklığı ile yapılan ve milyarlarca TL’ye mal olan şehir hastaneleri, köprüler, otoyollar, tüneller, havaalanı, elektrik santralleri nedeniyle oluşan kamu açıklarının faturasını vatandaşın sırtına yüklediğini iğneden ipliğe her şeye zam yaptığını bildirdi. Bulut, şirketlere garanti ödemelerin yükünün bütçeye her geçen gün arttığını, akaryakıttan gıda maddelerine, elektrikten toplu taşımaya peş peşe yapılan zamlardan nasibini tüm dünyada fiyatı düşen doğalgazın da aldığını kaydetti.

DOĞALGAZA 5, ELEKTRİĞE 7 KEZ ZAM

Türkiye’de, konutlarda doğalgazın, kış aylarında yaz aylarına göre yaklaşık 9 kat fazla tüketildiğini, Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi’ne geçildiğinden bu yana doğalgaza 5 kere elektriğe 7 kere zam yapıldığını belirten Bulut, “Çalışana ve emekliye yüzde 5 zammın verildiği ülkemizde 2019 yılının Ağustos ayında doğalgaza yüzde 14.97, Eylül ayında yüzde 14.90 oranlarında zam yapılmıştır. Böylece 2019'da yapılan toplam zam oranı yüzde 32.1'e çıkmıştır. 2018'de de yapılan yaklaşık yüzde 30'luk zamla birlikte, son 2 yılda doğalgazdaki fiyat artışı yüzde 65'i geçmiştir” dedi. 

ISINMAK LÜKS

 

Havaların soğumasıyla birlikte zamların faturalarda etkisini iyice göstermeye başladığına, ısınmanın artık lüks olduğuna dikkat çeken Bulut, zamlarla birlikte vatandaşın, harcama bütçesinde enerjinin önemli bir kalem olarak öne çıktığını söyledi. Bulut, kombiye bağlı olarak kabaran elektrik ve doğalgaz faturalarıyla baş edemeyen vatandaşın çareyi kalorifer peteklerini kapatmakta, tek odada ya da evde battaniye ve paltoyla oturmakta bulduğunu kaydetti. 

PIRLANTAYA VERGİ YOK

Doğalgaz ve elektrik faturaları yüzünden vatandaşın temel ihtiyaçlarından kısmak zorunda kaldığını söyleyen Bulut, pırlanta gibi kıymetli taşlardan vergi alınmazken, halkın en temel ihtiyaçları olan doğalgaz ve elektrikten yüzde 18 KDV alınmasının sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığına vurgu yaptı.

VATANDAŞ İSYAN EDİYOR

Bulut, “Vatandaşların banka ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcunun 583.6 milyon TL olduğu, 2 milyon 136 bin kişinin aylık 2020 liranın altında, 843 bin 647 kişinin bin liranın altında emekli aylığı aldığı, icra dairelerinde 23 Aralık itibarıyla toplam 20 milyon 662 bin dosyanın bulunduğu ülkemizde, vatandaş borç kıskacındadır. İşsizliğin rekorlar kırdığı, ekonomik kriz ortamında vatandaşın evine ekmek götürmekte, ayın sonunu getirmekte zorlandığı bu koşullarda fahiş faturalar halkı isyan etme noktasına getirmiştir” dedi. 

KAMUNUN SORUMLULUĞU ARAŞTIRILSIN

CHP’li Bulut, kış aylarında artan doğalgaz ve elektrik faturalarının vatandaşın bütçesine etkisinin araştırılması, kısa süre içerisinde fahiş artış yaşanmasının nedenlerinde kamunun rolü ve sorumluluğunun incelenmesi ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.