Amasya Valiliği himayesindeki 'Tarım Şehr-i Amasya' programı çerçevesindeki alternatif ürün tarımının yaygınlaştırılmasına yönelik ‘Çilek Yetiştiriciliği Projesi’ kapsamında çiftçilere çilek fidesi, malç naylonu ve damla sulama malzemeleri dağıtımı gerçekleştirildi.
İl Tarım ve Kırsal Kalkınma Eylem Planı çerçevesinde ilimizde yeni yaygınlaşan çilek tarımını geliştirmek, dar alanlardan yüksek gelir sağlayarak dar gelirli vatandaşların refah seviyesini yükseltmek, damlama sulama sistemini tanıtmak ve büyük şehirlere göçü bir nebze de olsa engelleme yönünde katkı sağlanması amacıyla uygulanan İl Özel İdaresi bütçeli %50 hibeli Çilek Yetiştiriciliği Projesi il ilimiz Merkez, Merzifon, Gümüşhacıköy, Suluova ve Taşova ilçemiz olmak üzere 5 ilçemize toplamda 22 çiftçiye 50 dekarlık çilek fidesi, malç naylonu ve damlama sulama sistemi malzemelerinin dağıtımı yapıldı.
İlimiz 2019 yılı çilek üretim miktarları; merkez ilçemizde 160 dekarda 192 ton ve Merzifon İlçemizde 60 dekarda 75 ton olmak üzere toplamda 220 dekar alanda 267 ton çilek üretimi yapılmaktadır.
İlimizin en önemli gelir kaynağı tarımsal üretimdir. Tarım arazilerinin bir kısmı küçük ölçekli olup tarla bitkilerinin yetiştirilmesi ekonomik olmamaktadır. Bu arazileri değerlendirmek için çiftçilerimiz sebze yetiştiriciliğine yönelmiş olup bu alanlarda çoğunlukla domates, hıyar ve biber yetiştirmektedirler. Çok az sayıda çiftçimiz ise çilek yetiştirmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda görülüyor ki çilek yetiştiriciliği ile birim alandan daha fazla gelir elde edilmektedir. Bölgesel iklim özellikleri incelendiğinde sebze yetiştiriciliğine alternatif olabilecek en uygun gelir getirici tarımsal üretim çilek yetiştiriciliğidir. Çilek hasadının aralık ayına kadar uzaması ise çiftçinin yıl içerisinde uzun süre gelir elde etmesini sağlamaktadır.