Psikososyal destek hizmetleri kapsamında koronavirüs salgını süresince psikolojik sağlamlığı korumak amacıyla öğrenci ve velilere yönelik destekler devam ediyor.
Daha önce "Aileler İçin Çocuklara Yardım Rehberi" ile "Yetişkinler İçin Bilgilendirme Rehberi" yayımlayan Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü, şimdi de konunun uzmanı akademisyenlerin de katıldığı bir proje kapsamında gençlere yönelik bilgilendirme rehberi hazırladı.
"Uzaktan eğitimde her hafta çeşitliliği ve kaliteyi artırıyoruz"
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öğrencilerin eğitimlerini uzaktan eğitim yöntemleriyle desteklemeye devam ettiklerini anımsattı.
Bu sürecin kolay olmadığını vurgulayan Bakan Selçuk, ilk kez bu kadar büyük bir ölçekte uzaktan eğitim desteği sunulduğunun altını çizerek, "Uzaktan eğitimde her hafta çeşitliliği ve kaliteyi artırıyoruz." dedi.
Uzaktan eğitime öğretmenlerin katkılarının da her geçen gün arttığına dikkati çeken Selçuk, şu değerlendirmelerde bulundu: "Eğitim süreçlerini bu şekilde devam ettirirken diğer taraftan öğrencilerimizin ve velilerimizin bu zorlu süreçte sürekli yanlarında olmak için psikososyal desteklerimiz de birer birer devreye giriyor. Bu kapsamda, Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğümüz, salgının yarattığı kaygıyı normalleştirmelerine destek olabilmek için öğrencilerimiz ve velilerimize yönelik iki ayrı rehberi daha önce hazırlamıştı. Yayımlanan kılavuzlar sahada aktif olarak kullanılıyor. Şimdi de gençlerimize yönelik bir bilgilendirme hazırladık ve rehberi yayımladık. Psikolojik travmalar konusunda uzman bir akademisyen grupla çalışan Genel Müdürlüğümüz yeni rehberi de tamamlayarak yayımladı. Bundan sonra yeni desteklerle ailelerimizi sürekli destekleyeceğiz."
Rehberden öneriler
Salgın hastalık dönemlerinde psikolojik sağlamlığı korumak için gençlere yönelik bilgilendirmenin yer aldığı rehberde, sosyal izolasyonun "bireylerin fiziksel temastan olabildiğince kaçınması" anlamına geldiği belirtilerek, telefon, sosyal medya ya da internet uygulamaları ile iletişimin ve sosyal ilişkilerin devam ettirilmesi önerildi.
Sosyal mesafe, izolasyon, karantina gibi kavramların açıklandığı rehberde, koronavirüs riski altında bulunulan bu stresli süreçte "endişe, kaygı ya da korku, engellenmişlik, kızgınlık, yalnızlık, çaresizlik, duygusal karmaşa, güçsüz hissetme" gibi bazı olumsuz duyguların yaşanabileceği ifade edildi.
Bu çerçevede, rehberde yer alan bazı öneriler şöyle:
- Koronavirüsle ilgili uzman kişilerden ya da yetkili kurumlardan gelen doğru bilgilere göre hareket edin,
- Koronavirüs riskinden korunma yöntemlerini öğrenin ve uygulayın,
- Mümkün olduğunca günlük rutininizi ev içinde sürdürün. Uyku ve yemek saatlerinizin değişmemesine özen gösterin,
- Kendiniz için gün içinde evde yapabileceğiniz en az bir amaç belirleyin ya da bir yapılacaklar listesi hazırlayın,
- Zamanınızı yeni bir beceri geliştirmek için kullanın,
- Arkadaşlarınızla ve yakınlarınızla iletişim kurmaya devam edin,
- Medyayı sağlıklı kullanın,
- Yaşadıklarınızı yazarak ifade edin.
"Gençler İçin Psikolojik Destek Rehberi"ne ulaşmak için tıklayınız