Ülkemizde yaşanan gıda kayıp ve israfında günlük olarak 4,9 milyon ekmeğin israf edildiğini görülüyor. Üretilen sebze ve meyvelerin %50'sinde kayıp yaşanıyor. Hizmet sektöründe işletme başına yılda 4,2 ton gıda, 2.000 litre içecek israfı gerçekleşiyor. Yani ülkemizde, her yıl 18,8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk geliyor.
Türkiye, gıda kayıp ve israfı ile mücadelede kapsamlı bir projeyi hayata geçiriyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) desteği ile hayata geçirilen "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin düzenlediği toplantısı ile tanıtıldı.
Türkiye'de ilk defa gıda kayıpları ve israfının önlenmesi, azaltılması ve yönetimine ilişkin bir Ulusal Strateji Belgesi ve Eylem Planını hazırlanmıştır. Bu eylem planının ilk amacı gıdada kayıp ve israfı önlemek, ikinci amacı, mümkünse gıdayı kurtarmak ve yeniden dağıtmak, üçüncü amacı, insani tüketimi mümkün değilse, hayvan yemi olarak kullanmak. Son olarak da atık gıdanın geri dönüşümünün sağlamaktır.
Konu ile ilgili olarak Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya ŞEKER yaptığı açıklamada " Gıda kayıp ve israfı ile mücadele kapsamında hayata geçirilen 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' projesiyle ilgili Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak halkımızı bilinçlendirmek amacıyla gerekli özen ve hassasiyet gösterilecektir ." dedi.