Korona virüsü salgınına karşı koruyucu silahlardan en önemlisi maske. Ancak maskeler doğru kullanılmadığında bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve koruyuculuğunu kaybediyor.
Konu ile ilgili bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Dr. Öner NERGİZ , yaz aylarında maske kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
“Covid-19'da bulaşma solunum sekresyonları ile burun akıntısı, hapşırma ve öksürmeyle virüs bulunan damlacıkların etrafa yayılmasıyla meydana gelmektedir. Maske bu damlacıkların etrafa yayılmasında önemli bir bariyer görevi görmektedir. COVID-19'a karşı tek başına maske kullanılması, yeterli olmamakla birlikte, etkili bir korunmanın maskenin yanında sosyal mesafe ve el hijyeni ile mümkün olabileceğini belirtti.
Pandemi devam ettiği sürece maske takmanın zorunlu olduğunu belirten Dr. Öner Nergiz, “maske takmadan kesinlikle dışarıya çıkmayınız. Evet sıcaklarda maske takmak zorlaştı. Maskelerin sıcakların da etkisi ile maalesef usulüne uygun kullanılmadığını görüyoruz. Ağız ve burunu kapamayan maskelerin hiçbir koruyucu etkisinin olmadığını belirtmek isterim. Yaz aylarında da daha önceki dönemlerde olduğu gibi maskelerin ağız ve burunu kapatacak şekilde kullanılması gerekmektedir” dedi
Maskeler kirlendiğinde veya ıslandığında hemen değiştirilmelidir. Bunun dışında kullanıp süresine bağlı olarak mümkünse günde iki kez ya da bir kez değiştirmek yerinde olur. Yani kumaş maskeler en iyimser durumda günlük kullanılmalı ve mutlaka gün sonunda yıkanmalıdır.
Terleme durumunda maskeler ıslanacaktır. En kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir. Nemlenen maskeler deri bakterilerinin enfeksiyon yapmasına ve gözeneklerin tıkanmasına, deri aşınmasına yol açabilir.
Maskelere dokunulması, terleyince çıkarılması ya da çene altına indirilmesi, burnun açıkta bırakılması sıkça yapılan hatalar ve el hijyenine de uyulmadığı için virüs bulaştırma riskini artıracaktır.
Unutulmamalıdır ki önlemlerden verilecek her taviz bulaşma riskini artıracaktır. İnsan gruplarından ve kalabalık alanlardan kaçının; Diğer insanlarla, özellikle hasta olanlarla en az 1 metre fiziksel mesafeyi koruyun. Eller görünür şekilde kirli değilse, alkol bazlı dezenfektan veya sabun ve su kullanarak ellerinizi sık sık temizleyin;
Öksürürken veya hapşırırken burnunuzu ve ağzınızı kolunuzla veya kağıt mendille kapatın, hemen sonra ellerinizi temizleyin;
Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmaktan kaçının. Yetkililerin tavsiyelerine uymanız sizin ve sevdiklerinizin sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Sağlıklı günler dilerim'dedi.
Nergiz; 'Salgına Karşı Koruyucu Silah Maske'
İl Sağlık Müdürü Dr. Öner NERGİZ , yaz aylarında maske kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
YORUMLAR