Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı Ziraat Mühendisi Oğuz Kavuncuoğlu Taşova da bölge çiftçileri ve muhtarlar ile bir araya geldi.

30 Ekim 2020 Cuma günü By Konyar Restorantta yapılan yemekli toplantıya; Amasya İl Özel İdare Emekli Şefi Hüseyin Koca, Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen, İl Genel Meclisi üyesi Duran Yeter, TOKSOY Başkanı Kazım Özdemir, muhtarlar, pancar üreticileri, basın mensupları katıldılar.


Başkan adayı Ziraat Mühendisi Oğuz Kavuncuoğlu  yapmış olduğu açıklamalarında
“İlçelerimizde  toplantılar düzenleyerek bölgemizdeki sorunları kendi yerinde tespit ediyoruz. Şeker pancarı üretiminde verim ve kalitede her yönüyle örnek olması için çalışmalarımızı hazırladık.


İŞİN UZMANI BİZİZ BUNDAN SONRA
KAZANAN ÇİFTÇİMİZ VE FABRİKAMIZ OLACAK
Taşova’da ve tüm ekim sahalarımızda daha çok üretmenin yolunu açmak mecburiyetindeyiz.. Muazzam üretim potansiyeline sahip Taşova bizimle birlikte daha çok  üretecek ve daha çok kazanacak. Özelleştirilmesinin üzerinden geçen  29 yılda  işi bilmeyenlerin, sektörün içinde yetişmemiş insanların fabrikamızı ne hale getirdiğini  hepimiz görüyoruz. Artık işinde uzman insanların gelmesi gerekmektedir. Proje ekibimiz ve teknik kadromuzla birlikte şeker sektörüne yön veren bir fabrika olmak için var gücümüzle çalışmamız gerekiyor. 1991 yılından bugüne kadar elindeki tüm hisseleri satılmış, tüm gayrimenkullerini kaybetmiş küçülerek dar bir alana sıkışmış, yeteri kadar üretim yapamayan fabrikamızı, işinde uzman ekibimizle yeniden canlandırmak bizim bu memlekete olan borcumuzdur.


Kooperatifçiliği olması gereken noktaya taşımamız gerekiyor. Bölgenin iklimsel şartlarına uygun olarak alınacak zirai tedbir ve faaliyetlerle bunu başarabiliriz. Yıllardır ihmal edilmiş bölgemizde pancar üretiminin yeniden artması için polar ve verimle ilgili sorunları çözmeliyiz. Bu bizim ilk yapmamız gerekendir. Tarlada ki polar kayıplarını ve fabrikada ki şeker kayıplarının önüne geçerek fabrikamızı yıllık minimum 50 milyon TL kar eden hale getirmeliyiz.
Bizler, ileriyi düşünüp, halkımız, insanlarımız, köylümüz ve gençlerimiz için daha iyi neler yapabiliriz diyerek hazırlıklarımızı yapıyoruz.  En kısa zamanda sistemi yeniden  kuracağız.
Çiftçilerimizi cebinden para harcamadan  en kaliteli ve yüksek verimli şekerpancarını  üretecek hale getirecek finansal yenilikleri getireceğiz.
Her çiftçimize ürettiği pancara endexli üretici kartı tanımlayacağız. Bu kart ile pancar eken çiftçilerimiz kefilsiz kefaletsiz tüm tarımsal ihtiyacını karşılayacak. Bu kart ile ilçelerimizdeki anlaşmalı petrol ofislerinden akaryakıt dahil tüm ihtiyaçlarını  karşılayabilecek. Fabrikanın sahibi çiftçilerimiz fabrikada dışlanmayacak. Fabrika içerisinde İnsana yaraşır konaklama ve dinlenme yeri oluşturacağız.


Memleketimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda doğru ve akılcı yatırımlar yapacağız
Önceliklerimiz arasında üreticinin tarlada ki işlerini kolaylaştırmaya yönelik olarak fabrika bünyesinde kuracağımız mekanizasyon gücü ile   üretmek isteyen ve iş gücü eksiği olan çiftçilerimizin ekim, ilaçlama ve hasattaki işlerini kolaylaştıracağız.  Aynı zamanda   oluşturacağımız uzman sulama proje ekibi ile  yeni su kaynaklarının arayışı ve mevcut suyun daha tasarruflu kullanılmasına yönelik adımlar atacağız. Sulama yatırımları ile ilgili tüm projeler uzman kadromuz tarafından hazırlanacak ve bu projelerin devlet teşviki kapsamına alınabilmesi için projelerin takibi kooperatif vasıtasıyla yapılacak. Bu sayede iklim şartlarının oluşturacağı olası riskleri sulamaya yönelik yatırım projelerimizle azaltarak hem çiftçimizi hem fabrikamız koruyacağız. Diğer önemli bulduğumuz proje ise  kooperatif vasıtasıyla çiftçilerimizle sözleşmeli salçalık domates üretimi ve bunun üzerinden yapılacak salça fabrikasıdır. Kooperatifimiz vasıtasıyla hem farklı ürünler sözleşmeli olarak üretilecek hem de bu ürünlerin işleneceği işletmeler kurularak ülkemize katma değer bölgemiz gençlerine ise istihdam sağlanmış olacak. Çiftçilerimizin kooperatif vasıtasıyla sözleşmeli olarak  üretecekleri kurutulmuş domates üzerine de ayrı çalışmalarımız var. Yurt dışına ihraç edilecek kurutulmuş domates ile çiftçilerimizin daha çok kazanmalarına öncülük edeceğiz.
Bu görevin bir mesuliyet olduğunu biliyoruz talip olduğumuz bu görevin mesuliyetini layıkıyla yerine getireceğiz. Değerli çiftçi kardeşlerim bilinmelidir ki bizler memleketimiz ve fabrikamızın geleceği için çiftçi ile yola çıktık. Sadece çiftçilerimizden güç alıyoruz Kazanan çiftçimiz, kazanan tarlasında alın teri döküp emeğinin karşılığını hakkı ile alan köylümüz ve fabrikada  söz sahibi olan üreticimiz olacak. Amasya şeker fabrikası pancardaki kalite değerleri ile yaptığı işletmeler ve oluşturduğu iş gücü ile ülkemizin giderek büyüyen bir kurumu olacak. Bu bizim önce kendimize sonra memleketimize olan borcumuzdur.” şeklinde konuştu.