Geçtiğimiz mart ayında başlayan pandemi süreci hepimiz için zorlu geçiyor. Sosyal mesafe kulları gereği art arda gelen yasaklar, haziran ayındaki normalleşme takvimiyle bir nebze azaldı. Ancak bu süreçte hayatımıza HES kodu, Seyahat İzin Belgesi gibi daha önce alışık olmadığımız düzenlemeler de girdi. Son olarak da kasım ayı itibarıyla yeni kısıtlamalar açıklandı. Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamaları nasıl olacak, 20 Kasım 2020 Cuma günü başlayan yeni yasaklar seyahat edecekleri nasıl etkileyecek gibi sorular aklımızda. Bunlar gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik.
Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sırasında uçuşum var ne yapmalıyım?
İçişleri Bakanlığı’nın yeni düzenlemesine göre sokağa çıkma saatleri içerisinde uçak, otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçlarıyla yolculuk edecekler biletlerini, rezervasyon numaralarını ya da PNR kodlarını göstermeleri halinde sokağa çıkabiliyorlar. Ancak İçişleri Bakanlığı’nın yeni genelgesine göre 20 yaş altı kişiler yanlarında ebeveynleri olmadan şehirlerarası yolculuk yapamayacaklar. Kısıtlama saatlerinde havalimanına beni kim bırakacak? Hafta sonları için uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında uçak, tren, otobüs gibi toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edecekler, biletlerini ya da PNR kodlarını göstermeleri halinde dışarı çıkabiliyor. Ancak bu kişiler havalimanına nasıl ulaşacak sorusu akıllarda soru işareti doğuruyor.
Yetkililerin açıklamalarına göre; bir kişi, eşi ya da çocuğunu havalimanına bırakacaksa, bulunduğu ilçenin kolluk kuvvetlerine ya da kaymakamlığına eşini havalimanına götürmesi gerektiğini bildirmesi gerekiyor. (Saat araç plakası vs. istenebilir) Dönüş için de bilet ve kimliklerinin fotokopilerinin yanınızda olmasında fayda var.
Hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması sırasında özel araçla seyahat edilebilecek mi?
İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili genelgesine göre; hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı süreler içerisinde (kısıtlama saatlerinde) vatandaşların özel araçlarıyla şehir içi ya da şehirlerarası seyahate çıkmamaları esastır. Ancak; Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan, Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi), Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler), Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, Ceza infaz kurumlarından salıverilen vatandaşlar, yukarıda belirtilen durumların varlığı halinde İçişleri Bakanlığına ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecekler.
Sokağa çıkma kısıtlaması kimlere uygulanacak?
Hafta sonları sokağa çıkma yasakları, meslekleri nedeniyle çalışmak zorunda olanlar hariç herkes için geçerli olacak.
Diğer günler ise tüm şehirlerde 65 yaş ve üzeri kişiler saat 10:00-13:00 saatleri arasında, 1 Ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı bireyler ise 13:00-16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Çocuklar ihtiyaç olması halinde (örneğin kreşe bırakma, bakıcıya bırakma, doktor kontrolü gibi durumlar için) yanlarında velileri olması halinde bu saatlerin dışında dışarı çıkabilecekler.
Sokağa çıkma kısıtlamasından kimler muaf olacak?
Sağlık çalışanları, kargo çalışanları, teknik servis elemanları, güvenlik çalışanları, izne bağlı üretim yapan yerler, veteriner hekimler, belediye çalışanları vs. gibi kanunla belirtilen kurallara uyan çalışanlar hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma yasaklarından muaf olacak.