Amasya Dernekleri, İlçemiz Taşova,Erbaa ve Niksar'da yapılması planlanan siyanürlü altın arama faaliyetleriyle ilgili ortak basın açıklaması yaptı.
Açıklamada;
"
AMASYA DERNEKLERİ TEK VÜCUT HALİNDE,
TAŞOVA YEŞİL KALSIN !
-ORTAK BASIN AÇIKLAMAMIZ-
Kamuoyuna yakın zamanda yansıyan; sadece Taşova halkını değil, Amasya’mızın tüm ilçelerini yakından ilgilendiren toplumsal bir durumla karşı karşıyayız. Amasya’nın başta Federasyon olmak üzere, tüm il ve ilçe derneklerimiz adına işbu basın açıklamamızı kamuoyuna saygıyla sunuyoruz. Şöyle ki;
Gelemiç ve Fadara mezralarından oluşan Ardıçönü köyü ile Kumluca (Buladan) köyleri arasında Buladan çayı civarındaki arazide altın arama izni verilmiştir. Amasya ili merkeze bağlı 11 köy, Taşova ilçesine bağlı 24 köy, Tokat ili Erbaa İlçesine bağlı 16 köy, Tokat İli Turhal İlçesine bağlı 3 köy bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek bölgelerin başında gelmektedir. Hemşerilerimize sorulmadan; köylülerin haberi dahi olmadan, kamuoyuna yansıyan bu durumda, ilimizde ve Taşova ilçemizde, altın madeninden olumsuz etkilenmesi beklenen yaşam alanlarında, gerek doğa, gerek insan hayatı, gerekse de her türlü canlımız tehdit altında kalacaktır. Köylerimizin ve mezralarımızın can damarında siyanürle veyahut sülfürik asit nedeni ile bölgede çevresel bir felaketin yaşanılmasının kaçınılmaz hale geleceği konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır.
Önemle belirtmek isteriz ki; siyanür, canlılar için ölüme neden olabilecek kadar tehlikelidir. Altın aramada kullanılan siyanürün kendisi ve türevleri, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklerden oluşmakta olup, zehir maddeleridir.
Bunun yanı sıra; sülfirik asit hususunda, etkileri değerlendirilirken, hem insana hem doğaya etkisi düşünülmelidir. Saçılması durumunda; sulara ve kanalizasyona karışması kaçınılmaz olacağı gibi, uzun süre maruz kalındığı takdirde, kemik erimesi rahatsızlıkları ile solunum yolu sıkıntıları ile akciğer kanserine kadar ilerleyen bir sağlık sorununa dahi sebep olacaktır.
Ayni zamanda; unutulmamalıdır ki, sondajla altın araması yapılan mera alanları bölgedeki içme suyu kaynaklarının doğuş noktasını oluşturmaktadır. Daha sondaj aşamasında binlerce ağacın kesileceği; ormanların tahrip edileceği ortadayken, yeraltına hançer gibi saplanan sondaj faaliyetleri sırasında su kaynaklarının zarar göreceği aşikârken, böylesine bir altın arama faaliyetine izin verilmesini anlamak mümkün değildir. Yaylalarımızı ve köylerde yaşayan hemşerilerimizi zehirleyecek, yaylalarımız, meralarımız yok olacak, hemşerilerimiz ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır!
Devletin görevi insanı yaşatmaktır. Doğaya; hayvanlara, her canlıya, suya, dağa, taşa dahi sahip çıkmaktır. Şeyh Edebali'nin dediği gibi, “insanı yaşat ki, devlet yaşasın” sözüyle halkının haklı mücadelesinde, devletin insanının yanında gerekmektedir.
Yetkililere sesleniyoruz; biz, Amasya’nın önde gelen sivil toplum örgütleri olarak, biriz, beraberiz ve Anayasal hakkımız olan yaşam hakkımızı savunuyoruz, bize düşen, hemşerilerimize, köylülerimize, hayvanlarımıza, ormanlarımıza, ırmaklarımıza sahip çıkmak olmalıdır.
Hal böyleyken; bu duruma sessiz kalmak, mümkün değildir. Amasya Dernekleri olarak sesleniyoruz, topraklarımız zaten altındır, bırakın, Taşova Yeşil kalsın! Ne mutlu, kendi toprağına sahip çıkanlara!
AMASYA DERNEKLER FEDERASYONU(ADEF)
TAŞOVA DERNEKLER FEDERASYONU (TAŞDEF)
AMASYA İL EĞİTİM KÜLTÜR VE YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
AMASYA SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ (ASİAD)
GÖYNÜCEK DERNEKLER BİRLİĞİ(GÖYDER)
GÜMÜŞHACIKÖY İLÇESİ VE KÖYLERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (GÜMYAD)
MERZİFON VE ÇEVRE KÖYLERİ KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ (MERDER)
MERKEZ KÖYLER BİRLİĞİ (ÖZDER)
SULUOVA EĞİTİM VE KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ (SUDER)
"