Danıştay 13. Dairesi, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) 68 ilde, 766 adet maden sahasını aynı anda ihaleye çıkarmasına karşı açılan davanın reddi kararını bozdu.
Geçtiğimiz yıl yapılan ihalede maden sahalarının toplamı 892 bin 814 hektarı bulurken içerisinde sit alanı, tarım ve orman alanları, antik kent ve doğal yaşam alanları da bulunuyordu. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre çevre dernekleri ve bölge sakinlerinin açtığı davayı Ankara İdare Mahkemesi dosyayı incelemeksizin reddine karar verdi. Bölge sakinlerinin avukatı İsmail Hakkı Atal, davayı Danıştay’a taşıdı. Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu.
‘MADENLER CORONAVİRUS SALGINLARININ EN ÖNEMLİ SEBEPLERİNDEN BİRİSİ’
Avukat Atal, “Hiçbir hesap - kitap yapılmadan, herhangi bir strateji olmaksızın, toplumsal maliyet analizi yapılmadan, kümülatif etki çalışması yapılmadan, tüm maden projelerini toptan ihaleye çıkaran Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne çağrımız var. Madenler Coronavirus salgınlarının en önemli sebeplerinden birisi. Bilim insanları yaygın ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişiminin Coronavirus’leri değişime uğrattığını ve Coronavirus salgınlarına yol açtığını belirlemiştir. Madencilik gibi faaliyetlerle tahrip edilen başta orman alanları olmak üzere doğal ekosistemlerde, Coronavirus’ün en az 2.5 kat arttığı ve virüslerin insanlara bulaşma riskinin de yüzde 70 arttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır” dedi.
‘DONANIMLI BÜROKRAT ŞART’
İklim krizi çağında olduğumuzu vurgulayan Atal özetle şu ifadeleri kullandı:
“Madencilik faaliyetlerinin en önemli nedenlerden birini oluşturduğu Coronavirus salgını bu sürecin hem sebebi hem de sonucu olarak diğer değişkenlerle birbirini besleyen bir döngü içindedir. Türkiye ve bütün ülkelerin bu süreci analiz edebilecek, çözüm ve uyum politikaları geliştirebilecek, bu doğrultuda planlama yapabilecek kamu idarecilerine ihtiyacı vardır, ancak MAPEG gibi kamu kurumlarının maalesef iklim krizi ve Coronavirus salgınlarının sebeplerini ve sonuçlarını analiz edebilecek, çözüm ve uyum politikaları geliştirebilecek yeterlilikleri ve donanımları bulunmamakta. Madencilik ve enerji sektörü gibi alanları planlaması gereken MAPEG ve EPDK gibi kurumların başına planlama ve analiz yapabilecek donanıma sahip bürokratlar getirilmelidir.”