Haber ve Fotoğraf: Serdoğan Sıvacı
Hobi olarak başladı, şimdi mesleği oldu – “Yapabilir miyim acaba” dediği işte aile ekonomisine katkı sağlıyor.
Amasya’da yaşayan iki çocuk annesi okul öncesi öğretmeni Tuğba Yeşil (39), 3 yıl önce “yapabilir miyim acaba” dediği işe kendine güvenip, inanarak hobi olarak başladı. Şimdi ise ilmek ilmek ördüğü oyuncak bebekleriyle aile ekonomisine katkı sağlıyor. İnternet üzerinden araştırmalarını yapan Tuğba Yeşil (39), izlediği videolarla “Oyuncak Bebek Tasarımcısı” oldu.
Amasya’nın Taşova ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Tuğba Yeşil (39), 2017 yılında internetten yaptığı araştırmalar sonucunda iplerden bebek örmeye karar verdi. “Yapabilir miyim acaba ?” dediği işinde kendine inanarak yurt içi ve yurt dışına “Oyuncak Bebek” satışı yapıyor.
Yeşil, sosyal medya üzerinden siparişlerini aldığı bebeklerini müşterilerin istekleri doğrultusunda hazırlayıp 15 ila 20 arasında teslimini yapıyor. Sosyal medya üzerinden videolar izleyerek bu işe hobi olarak başlayan Yeşil, zamanının çoğunu “Oyuncak Bebek” yapımına harcıyor.
Oyuncak Bebek Tasarımcısı Tuğba Yeşil, “Hobi olarak başladım bu mesleğime. İnternet üzerinden araştırmalarımı yaptım. Oradan öğrendim. İnternetten sipariş veriyorum bu renkteki iplerimi. Müşterinin talebine kalmış bir şey. Bebeklere tabandan başlıyorum örmeye bacakları, kolları, başı kıyafetlerini makinemle dikiyorum, örüyorum da. Tasarımı bana kalmış bir şey. Müşterilerimizin isteğine göre de hareket ediyorum. İlk önce sipariş üzeri örüyorum yani örüp de satmıyorum. Sosyal medya üzerinden, hesaplarımdan reklamlar, tanıtımlar yapıyorum kendi imkanlarımla. Reklamlar sayesinde oyuncaklarımı beğenenler sipariş veriyor.”
Siparişlerini hem yurt içi hem de yurt dışına gönderen Yeşil, “Ben de yurt içine, yurt dışına gönderiyorum. Yüzde 80 her bölgesine göndermişimdir. Kars, Van, İstanbul, Manisa, Ankara, Antalya, Samsun, Amasya, Taşova ile beraber her ilden ilçeden. Avusturalya, Almanya’ya gönderdim oradan da”
Bebeklerin oluşum sürecinden bahseden Yeşil, “Oyuncakların saç modeli ve elbise kıyafetine göre, kombinlerine göre el emeğinin zamanı biraz daha zaman alıyor. Ona göre en fazla 15-20 gün sürebiliyor. Ama bir haftada da bitten oyuncaklarım da var yani”
Zamanın çok değerli olduğuna dikkat çeken Tuğba Yeşil, “Zaman çok değerli çünkü; üretmek, üretken olmak, ortaya bir şey çıkarmak, çıkardıklarını sunmak çok güzel bir duygu. Beni maddiden ziyade manevi duygular beni mutlu ediyor. Çünkü benim emeğim diye düşünüyorum. Ben bakmaya doyamıyorum ve mutluluğumu bile tarif edemiyorum. Onlar da bu şekilde üretkenliklerini kullanarak, herkesin yeteneği farklıdır ve yeteneklerini keşfetsinler diye düşünüyorum”
Oyuncak bebeklerin sağlıklı olduğu ve zararsız olduğunu söyleyen Yeşil, “Boyları 45-50 santim civarı. İçleri boncuk elyafla dolduruluyor. Yıkanabilir özelliği var, yıkandığı zaman boncuk elyaf olması sebebiyle çabuk kuruyor. Nemli kalmadığı için de bakteri üretmiyor. Çocukların uyku arkadaşı oluyor. Evcilik köşesini renklendiriyor. Bu nedenle sarıldıkları zaman hiçbir şekilde plastik de olmadığı için sağlıklı oyuncak olarak geçiyor isimleri”
Ev ekonomisine katkı sağlamasının yanında kadınların bu tarz işlere girişmelerini söyleyen Tuğba Yeşil, “Tüm kadınlar ekonomik özgürlüğünü avucunda tutması lazım. Az ya da çok onun bereketini Allah verir zaten. Ben kendime inandım, kendime güvendim, yapabileceğimi düşündüm. Bundan iki sene önce başlamıştım bu üçüncü senem. İlk başladığımda hatırlıyorum “yapabilir miyim acaba” derken kendime “yapabilirim” demiştim, kendime güveniyorum demiştim ve şimdi bu aşamadayız. Sizlerde kendinize güvenin, kendi kazancınızı harcamak çok daha güzel oluyor. Ben tavsiye ediyorum açıkçası” diye konuştu.