Leader Yaklaşımı  Bizler İçin Bir Fırsat Olabilir..!

  LEADER yaklaşımı toplantılarının ilk ayağı 12 Ekim 2016 Çarşamba günü başladı.13Ekim Perşembe Günü sona erdi. Saat 10.00’da müftülük konferans salonunda Tarım Bakanlığı uzmanı Orhan Polat slayt gösterisi eşliğinde daire amirleri ve muhtarlar,gençler,bayanlar ,esnaf, özel sektör ve çiftçilerle  bir araya gelerek sunum yaptı.
 
   Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlanan program ,daire amirleri köy ve mahalle muhtarları katıldı. LEADER’in tanıtımını yapan Polat: “Kırsal alanda kalkınmayı sağlayan bir programın adıdır. Kırsalda yaşayan insanların kalkınma dışında kalmaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Avrupa Birliği’nin ortak bir uygulamasıdır. Kırsal alanda ve köylerde uygulanmaktadır. 10 vilayet ve Türkiye gelişmişlik sıralamasında alt sıralarda bulunan 21 ilçe bu programdan faydalanacaktır. Dernek kurulacak ve tüm paydaşların eşit temsil hakkı olacaktır. Kasım ayında Yerel Eylem Grubu (YEG) derneğin kuruluşu tamamlanacaktır. Biz sizlere verdiğimiz bu kalemlerde Karaçam tohumunu kalemlerin üstüne yerleştirdik. Tohumu böylece atmış oluyoruz.” dedi. Slayt gösterileri eşliğinde tanıtımı gerçekleştiren Polat daha sonra katılımcılara söz verdi.

  Taşova gerçekten çok güzel bir coğrafya üzerine kurulmuş. Yukarı Baraklı’nın 2000 yıllık zindanları, tarihi kalesi ve Baraklı şelalesi, Aşağı Baraklı’da 140 yıllık ahşap cami, Andıran köyündeki yeraltı sarnıcı ve seracılık Tatlıpınar mağarası, Karsavul’da Roma dönemine ait hamam, Gürsu göleti ve Kadran, Şeyhli’de Şeyh Mehmet Abdal türbesi ile kadın ve erkeklerin ayrı defnedildikleri kabristanlık Alparslan Müze ve göz mevkii, Güvendik Köyü’nde Beşoluk mesire yeri, Uluköy Sinanpaşa Hamamı, Kurşunlu Camii ve barajı Belevi’de Akpınar Tesisleri, Çaydibi Kapıağzı Göleti ve geçmişteki el sanatları kilim dokuması, Akınoğlu Göl Gazinosu ve Seydi Vakkas Hazretlerinin türbesi, Gökpınar’da kömür madeninin AB standartlarına uygun işletmeye açılması, Elmakırı’da 1950’lerde kurulu bulanan un fabrikasının yeniden ortaya çıkarılması (Samsun Limanına Yeşilırmak üzerinden gemilerle un sevk ediliyordu) yine Yeşilyurt köyünde bir dönem kiremit imalatı yapılan sahanın projelendirilmesi, Çakırsu köyünde Yunus Baba türbesinin onarımı, Esençay Şahin Yaylası ve eski hamamının gün yüzüne çıkarılması, Boraboy Gölü ve köyde Bizans döneminden kalan hamamın ortaya çıkarılması, Dörtyol köyündeki Roma döneminden kalan hamamın tadilatı ve angajman sahasında mandacılık için proje, Dereköy köyündeki organik Amasya elması üretiminin artırılması yine Güvendik köyündeki şahıs mülkiyetinde bulunan alana RES (Rüzgar Elektrik Santrali) projesinin yapılması, Destek yaylaları ve yoğurduyla, snap elmanın tüketiciyle buluşturulması, Kızgüldüren’deki Kazova cinsi üzümün kalitesi bozulmadan üretiminin artırılması için proje yapılması ve köy arazi içerisindeki kilisenin onarımı, Ballıca ve Dereli Köyündeki piknik alanlarının projelendirilmesi konuları bu kapsamda değerlendirebilir mi?” diye soruldu.

 Polat, bahsi geçen bir çok konunun projelendirilebileceğini söyledi.
  Öğleden sona saat 14.00’de aynı salonda bayanlar ve gençlerle bir toplantı yapan Polat LEADER yaklaşımı projesinini sunumunu yaptı. Toplantıya bayanlar büyük ilgi gösterirken, gençlerin az sayıda katılımı dikkat çekti. Soruların cevaplanmasından sonra katılımcılara ikram yapıldı.
13 Ekim 2016 Perşembe günü uzman Orhan Polat saat 10.00’da STK temsilcileriyle saat 14.00’da ise esnaf, özel sektör ve çiftçilerle bir araya geldi.