Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır.
Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur.
Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir.
Aşure Günü;
Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. günü idrak edilen Aşure Günü'nde 'aşure' tatlısı dağıtılarak bereketin yayılacağı inancı Anadolu topraklarında yüzyıllardır sürdürülüyor.
Türkiye’de de aşure Muharrem ayının son gününe kadar yapılıyor ve dağıtılıyor.
İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Aşure Gününde Oruç Tutulur mu ?
Muharrem ayının onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir.
Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.
Aşure Tarifi
250 gram buğday (1,5 su bardağı)
4,5 litre sıcak su
100 gram pirinç (8 yemek kaşığı)
1adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
2 adet orta boy elma (soyulmuş, küp doğranmış)
4 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
½ su bardağı çiğ badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 Avuç fındık
1 avuç ceviz
10 adet kuru kayısı (doğranmış)
900 gram toz şeker (4,5 su bardağından 1 parmak fazla)
Süslemek İçin:
1 adet nar (ayıklanmış)
½ su bardağı toz Antep fıstığı
½ su bardağı file Antep fıstığı
5 adet kuru incir (dilimlenmiş)
2 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
½ su bardağı çiğ badem
½ su bardağı fındık