”15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 8. yıldönümünde tüm ülkede olduğu gibi ilçemizde de Taşova Kaymakamlığı, Taşova Belediyesi işbirliğinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi.

 İlk tören 15 Temmuz 2024 Pazartesi günü öğle namazı öncesinde Merkez Çarşı camiinde Mevlidi şerif okutuldu. Camii deki mevlidi şerif etkinliğine; Kaymakam Efe Kılıç, Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Ömer Altun, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Arif Çetin, güvenlik güçleri ve camii cemaat katıldı.

   Aynı gün saat 14.00’de ise Kaymakam Efe Kılıç, Belediye Başkanı Ömer Özalp, Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Ömer Altun, İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Arif Çetin, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısı ile Şehit Polis Halis Şimşek ile Şehit Astsubay İbrahim Torun’un mezarları ile Şehit erler Sinan Yersel ve Adil Doğan’ın ailelerini ziyaret etti.

 Kaymakam Kılıç ziyaretlerde tüm şehitlerimize Cenab-ı Allahtan rahmet dileyerek; ”Hain darbe girişimine karşı milletimiz kahramanlık destanı yazmıştır. Birlik ve beraberliğimizi göstermiş ve özgürlük için tek vücut olmayı göstermiştir.” dedi.

Daha sonra saat 20.30’da Millet Bahçesinde devam eden etkinlik saygı duruşunun okunması ve istiklal marşımızın okunmasıyla başladı. Kuran-ı kerim tilaveti nin ardın dan Kaymakam Efe Kılıç konuşma yaptı.

Kılıç konuşmasında; Kıymetli Taşovalı hemşehrilerim değerli haziru buğun 15 Temmuz ain darbe girişiminin yıl dönümünde o gün olduğu gibide buğün de Demokrasimize ve milli irademize sahip çıkmak için bir aradayız.

Bundan tam 8 yıl önce ülkemizi karanlığa mahkum etmek isteyen fetöcü hainler Türk milletinin üstüne bomba yağdırmışlardır. Fakat bu aziz millet sayın Cumhurbaşkanımızın milletimizi meydanlara davet etmesiyle meydanlara inmiş, tankların önüne yatmış ve hainlerin karşısında dimdik durarak vatanına, bayrağına, devletine ve demokrasisine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz temmuz gecesi şanlı tarihimizdeki yerini almıştır. O gece göğsü vatan sevgisiyle dolu milletimiz, her türlü ayrımı bir kenara bırakarak tek vücut olmuş ve milyonlarca insanımız tekbir amaç için birleşmiştir. Oda bu kadim Anadolu coğrafyasında bin yıllık tarihimizde olduğu gibi vatan ve bağımsızlıktır.

Unutulmamalıdır ki bu coğrafyada tarihin ilk yazılı anlaşmasını imzalayan Hithitler yok olmuştur. Parayı ilk defa bulan Lidyalılar yok olmuştur. Tarihin ilk klasik imparatorluğu Roma imparatorluğu yok olmuştur. ancak bizler Türk Devleti ve Türk Milleti vardır ve var olacaktır. o gece canlarını veren şehitlerimiz ile gazilerimiz en büyük fedakarlığı göstermişlerdir. O geceyi unutmamak ve unutturmamak demokrasimize olan bağlılığımızın bir gerçeğidir. Şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize merhamet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler milli birlik ve beraberliğimizin gücüyle ülkemizi daha ileriye taşımanın kararındayız.

15 Temmuzun yıl dönümünde aynı ruh ve inançla Demokrasimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Kıymetli Taşovalılar, 15 Temmuzu anmak ve anlamak sadece geçmişi hatırlamak değil, geçmişten aldığımız güçle geleceğimizi şekillendirmektir. O gece bir kez daha bize Türk milletinin vatan sevgisinin tüm değerlerin üstünde tuttuğunu bağımsız ve özgür yaşama gayesinden hiçbir zaman taviz vermeyeceğini bir kez daha hatırlatmıştır. Türk milleti başarılarıyla ve kahramanlıklarıyla tarihin akışını değiştirmiş ve değiştirmeye devam edecek bir millettir. Bu vesileyle 15 Temmuz demokrasi ve milli birlik gününüzü tebrik ediyorum. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet,  gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Program daha sonra Taşova Şehit Orhan Gülmez Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Cafer Çakraz’ın Darbe konulu konferansı, Sela okunmasının ardından beyaz perdeye yansıtılan Cumhurbaşkanlığı Küllüyesinde düzenlenen ve tüm kanalların ortak yayını olan program izlendikten sonra son buldu.