2005 yılında sondaj çalışmalarına başlanan DSİ projesi olan Baraklı barajı aradan tam 19 yıl geçmesine rağmen her yıl ödenek yetersizliği gerekçe gösterilerek yapımı ötelenmiştir.

   Devletimiz elektrik üretmeyen tarımsal amaçlı mini barajı yapmaya 19 yıldır ödenek bulamıyor nedense. Baraj inşaatının zamanında yatırım programına alınmayıp inşaatının ihmal edilmesi sonucu tam üç kez ÇED raporu hazırlatılmış ve raporu hazırlayan DOKAY firmasına üç kez ÇED raporu düzenleme ve tanzim edilmesi bedeli ödenerek devletimiz zarara uğratılmıştır.

    Baraj yapılacak diye sulama kanalı da yapılmayıp köylülerimiz 19 yıldır karahark a mahkum edilmiştir. Dedelerimizden bize miras kalan yaklaşık yedi kilometrelik karahaarkın her yıl bakım ve temizliği Mart – Nisan aylarında kazma kürekle imece usulü tarımsal amaçlı sulama sezona hazırlamaktadır. Kaynakta yeterli su olmasına rağmen harkın karahark oluşu nedeniyle yeterli su bağlanamaması sonucu harktan gelen su ile aynı anda bir kişi sulama yapıyor ikinci kişiye su yok. Yukarı Baraklı yaklaşık 250 hane Özbaraklı (Aşağıbaraklı) yaklaşık 250 hane yaklaşık toplam 500 hane 19 yıldır karaharka mahkum edilmiştir.

   Her hanenin bağı bahçesi var. Tarım devamlılık ister. Burada ihmalin ihmali var. 19 yıldır köylülerimiz kandırılmış aldatılmıştır. Tarım arazilerinde ihtiyacı olan suyu bulamayan köylünün ürünlerinde rekolte ve kalite düşüklüğüne sebebiyet verdiğinden her yıl zarar etmektedirler. Meydana gelen zararı karşılayabilen köylülerimiz üretime devam ediyor. Zararı karşılayamayan köylülerimiz de bir bir tarımdan vazgeçip köyü terk ediyor. Su olmayınca hiç bir ürün olmuyor. Herkesin köyümüzde ekili dikili bağı bahçesi var. Artık ilkel şatrlarda tarım yapmak istemiyoruz. Sulama kanalımızı da istiyoruz tarımsal amaçlı barajımızı da istiyoruz. Seçim zamanlarında verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Köylü bu duruma oldukça kızgın kim ister kandırılmayı aldatılmayı yok sayılmayı. Biz de istemiyoruz. Küresel ısınma karşısında bir bir yok olan su havzaları karşısında hazır su kaynaklarımız a neden sahip çıkılmaz. Baraj yapılmadığı için yaz kış sularımız boşa akıyor. Nasıl bir anlayış?

Sadete gelelim. Şimdi icraat zamanı köylü oldukça zor durumda ”Sessiz Çığlıkların Sesi”ni duyalım lütfen. Her iki baraklı da yıllarca hasretini çektiği barajına ve sulama kanalına bir an önce kavuşmak istiyor. YETKİLİLERİN DİKKATİNE

Haber: İlhan Çangal