İlçemizde 19 Eylül 2024 Perşembe günü “Gaziler Günü” anma etkinliği gerçekleştirildi. Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı tarafından Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Etkinlikte Jandarma Asb. Kd. Çvş. Yasin Yıldırım, günün anlam ve önemini vurgulayan bir konuşma yaptı. Yıldırım, “Bugün 19 Eylül Gaziler Günü. Muharip gaziler, savaşlara katılarak hayatta kalan kahramanlardır. Tarih boyunca özgür ve bağımsız yaşamış Türk milleti, işgal ve esarete boyun eğmeyen büyük bir millettir. Bu nedenle Türk milleti, bu uğurda pek çok savaş vermiş, çok sayıda şehit ve gazi yetiştirmiştir. I. Dünya Savaşı sonrası cennet vatanımızın topraklarını işgal eden güçlere karşı Mustafa Kemal’in önderliğinde onurlu bir kurtuluş mücadelesi verilmiştir. Bu mücadelede, Kütahya-Eskişehir savaşlarında elde edilen başarılar, Türk ordusuna son darbe vurmaya çalışan Yunan ordusunun 13 Ağustos 1921’de başlattığı saldırılara karşı verilmiştir. 23 Ağustos 1921'de başlayan ve 22 gün süren Sakarya Savaşı’nda, atından düşüp yaralanmasına rağmen cepheden ayrılmadan üstün komutanlık gösteren Mustafa Kemal Paşa, 19 Eylül 1921'de TBMM tarafından Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi ile ödüllendirilmiştir. İşte bu büyük mücadele sonucunda hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Bugün de, düşmanlarımız, içten ve dıştan, aziz vatanımızı parçalamak ve bağımsızlığımızı yok etmek istemektedir. Vatanını korumak için mücadele etmiş tüm gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyor, onlara saygı ve selamlarımızı sunuyoruz. Değerli gazilerimiz, şimdi Gazi Mustafa Kemal’in şu sözlerini büyük bir gururla hatırlatmak istiyorum: ‘Vatan mutlaka selâmet bulacak, millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünkü kendi selâmetini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadeti ve selâmeti için feda edebilen vatan evlâtları çoktur.’”

 

Programın sonunda Kaymakam Demirel, gazilerle bir süre sohbet ederek gün anısına fotoğraf çektirdi. Etkinlik sonrası Öğretmenevi’nde gazilere onuruna bir kahvaltı düzenlendi.

 

Kaymakam İmran Demirel, “Bize en değerli varlıklarını feda eden şehitlerimize ve canlarını ortaya koyan gazilerimize minnet ve şükran borçluyuz. Tüm şehit aileleriyle ve gazilerimizle bir arada olmaktan onur duyuyoruz. Bu toprakları bize vatan yapan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize de sağlık ve uzun ömür diliyorum,” ifadelerini kullandı.